Select Page
• This is an assessment test.
• To draw maximum benefit, study the concepts for the topic concerned.
• Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

## Arithmetic: Average Test-4

Congratulations - you have completed Arithmetic: Average Test-4.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% .Your performance has been rated as %%RATING%%
 Question 1
The average score of boys in an examination in a school is 71 and that of the girls is 73. The average score of the school is 71.8. The ratio of the number of boys to that of the girls that appeared in the examination is
 A 1: 2 B 3: 2 C 2: 3 D 4: 2
Question 1 Explanation:
Let the total number of boys and girls be B and G respectively.
Total score of boys = 71B
Total score of girls = 73G
Total score of the class = 71.8 (B+G)
71B + 73G = 71.8 (B+G)
$\displaystyle \Rightarrow \,0.8B=1.2G\Rightarrow \frac{B}{G}=\frac{1.2}{0.8}=\frac{3}{2}$
 Question 2
The average monthly expenditure of a family was Rs.2200 during the first 3 months; Rs.2250 during the next 4 months and Rs.3120 during the last 5 months of a year. If the total savings during the year were Rs.1260, then the average monthly income was
 A Rs.2605 B Rs.2805 C Rs.2705 D Rs.2905
Question 2 Explanation:
Total expenditure for the year
= [2200 × 3 + 2250 × 4 + 3120 × 5]
= 6600 + 9000 + 15600
= Rs.31200
Total saving = Rs.1260
Total income = expenses + savings = 31200 + 1260 = Rs.32460
Average income = 32460/12 = Rs. 2705
 Question 3
The mean of 1, 7, 5, 3, 4 and 10 is m. The mean of 10, 12, 3, 5, 1, 7 and p is m + 1 and their median is q. Then, q is equal to
 A 4 B 5 C 10 D 12
Question 3 Explanation:
$\displaystyle \begin{array}{l}Given,\,\,\,\,\,m=\frac{1+7+5+3+4+10}{6}\\\Rightarrow \,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,m=5\\and\,\,\,\,\left( m+1 \right)\,\,\,=\frac{10+12+3+5+1+7+p}{7}\\\Rightarrow \,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\frac{38+p}{7}=m+1\\\therefore \,\,p=42-38=4\\\therefore \,\,Number\,\,\,are\,\,1,\,3,\,4,\,5,\,7,\,10,\,12.\\\therefore \,\,Median\,\,\,q=5\end{array}$
 Question 4
The difference between the present ages of Arun and Deepak is 14 years. Seven years ago the ratio of their ages was 5:7 respectively. What is Deepak's present age?
 A 49 years B 42 years C 63 years D none of these
Question 4 Explanation:
Seven years ago, let Arun’s and Deepak’s age be 5x and 7x years respectively.
Therefore Arun’s present age = (5x + 7) years
Deepak present age = (7x + 7) years
According to the question,
7x + 7 – 5x – 7 = 14
2x = 14
x= 14/2=7
Therefore Deepak’s present age = 7x + 7
= 7 × 7 +7 = 56 years
 Question 5
Four numbers are written in a row. The average of first two numbers is 7, the average of the middle two terms is 2.3 and the average of the last two numbers is 8.4. The average of first number and the last number is
 A 5.9 B 10.7 C 13.1 D Cannot be determined
Question 5 Explanation:
Let the numbers be a, b, c, and d respectively
$\displaystyle \begin{array}{l}a+b=14\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,.............\left( i \right)\\b+c=4.6\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,..............\left( ii \right)\\c+d=16.8\,\,\,\,\,\,\,\,................\left( iii \right)\\By\,\,\,\,equations\,\,\,\,\left( i \right)-\left( ii \right)+\left( iii \right)\\a+d=14-4.6+16.8=26.2\\\therefore \,\,\frac{a+d}{2}=\frac{26.2}{2}=13.1\end{array}$
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.
There are 5 questions to complete.
 ← List →
Shaded items are complete.
 1 2 3 4 5 End