- This is an assessment test.
- To draw maximum benefit, study the concepts for the topic concerned.
- Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

## Arithmetic: Ratio and Proportion Test-6

Please wait while the activity loads.

If this activity does not load, try refreshing your browser. Also, this page requires javascript. Please visit using a browser with javascript enabled.

If this activity does not load, try refreshing your browser. Also, this page requires javascript. Please visit using a browser with javascript enabled.

Congratulations - you have completed

*Arithmetic: Ratio and Proportion Test-6*.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% .Your performance has been rated as %%RATING%% Your answers are highlighted below.

Question 1 |

Ratio of the earnings of A and B is 4 : 7 respectively. If the earnings of A increase by 50% and the earnings of B decrease by 25%, the new ratio of their earnings becomes 8 : 7 respectively what is A's earnings?

26,000 | |

28, 000 | |

21,000 | |

Data inadequate |

Question 1 Explanation:

Let the ratio of earnings be p

Earning of A=4p

Earning of B=7p

New earnings of A=1.5×4p=6p

New earning of B=.75×7p=5.25p

We have been given the new ratio but we have already found it so data inadequate

Earning of A=4p

Earning of B=7p

New earnings of A=1.5×4p=6p

New earning of B=.75×7p=5.25p

We have been given the new ratio but we have already found it so data inadequate

Question 2 |

When a number is added to a second number, the sum is (1000/3)percent of the second number. What is the ratio between the first numbers to the second number?

3: 7 | |

7: 4 | |

7: 3 | |

Data inadequate |

Question 2 Explanation:

Let the numbers be x and y

$ \begin{array}{l}x+y=\frac{1000}{3}\times \frac{1}{100}y\\3x+3y=10y\\\frac{x}{y}=\frac{7}{3}\end{array}$

$ \begin{array}{l}x+y=\frac{1000}{3}\times \frac{1}{100}y\\3x+3y=10y\\\frac{x}{y}=\frac{7}{3}\end{array}$

Question 3 |

Income of two companies A and B are in the ratio of 5: 8. Had the income of company 'A' been more by Rs.25 lakhs, the ratio of their incomes would have been 5: 4 respectively. What is the income of company 'B'?

Rs.80 lakhs | |

Rs.50 lakhs | |

Rs.40 lakhs | |

Rs.60 lakhs |

Question 3 Explanation:

Let the ratio of income of x

Income of A=5x

Income of B=8x

(5x+25)/8x = 5/4

20x+100=40x

x=5

Income of company B is 8x=40

Income of A=5x

Income of B=8x

(5x+25)/8x = 5/4

20x+100=40x

x=5

Income of company B is 8x=40

Question 4 |

A, B and C started a business with investment in the ratio 5: 6: 8 respectively. After one year C withdrew 50% of his capital and A increased his capital by 60% of his investment. After two years in what ratio should the earned profit be distributed among A, B and C respectively?

2: 3: 3 | |

4: 3: 2 | |

13: 12: 12 | |

Cannot be determined |

Question 4 Explanation:

Let the ratio of initial investment be x

As investment=5x

Bs investment=6x

Cs investment=8x

As 2nd year investment=1.6×5x=8x

Bs 2nd year investment=6x

Cs 2nd year investment=4x

So As total contribution=60x+96x=156x

Bs total contribution=72x+72x=144x

Cs total contribution=96x+48x=144x

So the ratio of profit is 13:12:12

As investment=5x

Bs investment=6x

Cs investment=8x

As 2nd year investment=1.6×5x=8x

Bs 2nd year investment=6x

Cs 2nd year investment=4x

So As total contribution=60x+96x=156x

Bs total contribution=72x+72x=144x

Cs total contribution=96x+48x=144x

So the ratio of profit is 13:12:12

Question 5 |

Tanvi started a business investing Rs.45000. After 8 months Anisha joined her with a capital of Rs.52000. At the end of the year the total profit was Rs.56165. What is the share of profits of Anisha?

Rs.21450 | |

Rs.24440 | |

Rs.27635 | |

none |

Question 5 Explanation:

Contribution of Tanvi =45000×12=540000

Contribution of Anisha =52000×4=208000

Contribution of Anisha

$ \displaystyle \begin{array}{l}=\frac{208000}{208000+540000}\times 56165\\=\frac{208}{748}\times 56165=15618\end{array}$

Contribution of Anisha =52000×4=208000

Contribution of Anisha

$ \displaystyle \begin{array}{l}=\frac{208000}{208000+540000}\times 56165\\=\frac{208}{748}\times 56165=15618\end{array}$

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

There are 5 questions to complete.

List |