- This is an assessment test.
- To draw maximum benefit, study the concepts for the topic concerned.
- Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

## Arithmetic: Time Speed Distance Test-2

Please wait while the activity loads.

If this activity does not load, try refreshing your browser. Also, this page requires javascript. Please visit using a browser with javascript enabled.

If this activity does not load, try refreshing your browser. Also, this page requires javascript. Please visit using a browser with javascript enabled.

Congratulations - you have completed

*Arithmetic: Time Speed Distance Test-2*.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% .Your performance has been rated as %%RATING%% Your answers are highlighted below.

Question 1 |

The length of a train and that of a platform are equal. If with a speed of 90 km/hr, the train crosses the platform in one minute, then the length of the train (in meters) is:

500 | |

600 | |

750 | |

900 |

Question 1 Explanation:

In 60 mins the train travels 90 Km.

In 1 minute the train travels 90/60 =1.5 Km.

Therefore the length of the train is (1.5 x 1000)/2 = 750 m.

In 1 minute the train travels 90/60 =1.5 Km.

Therefore the length of the train is (1.5 x 1000)/2 = 750 m.

Question 2 |

The train passes two bridges of lengths 600m and 200m in 80 seconds and 40 seconds respectively. The length of the train is :

80 m | |

90 m | |

200 m | |

150 m |

Question 2 Explanation:

Let the length of the train be l m.

(600 +l)/(200 +l) = 80/40

600 +l = 400 +2l

l = 200 m

(600 +l)/(200 +l) = 80/40

600 +l = 400 +2l

l = 200 m

Question 3 |

A 150 metre long train crosses a 500 metre long bridge in 30 seconds. What time will it take to cross a platform 370 metre long?

36 seconds | |

30 seconds | |

24 seconds | |

18 seconds |

Question 3 Explanation:

Total distance travelled is 500 + 150 = 650 m in 30 secs.

To cross a platform of 370 m, total distance to be travelled is = 370+150 = 520m.

Time required is $ \displaystyle \frac{520}{\left( 650/30 \right)}$ = 24 secs.

To cross a platform of 370 m, total distance to be travelled is = 370+150 = 520m.

Time required is $ \displaystyle \frac{520}{\left( 650/30 \right)}$ = 24 secs.

Question 4 |

A train 300 metres long is running at a speed of 25 metres per second. It will cross a bridge of 200 metres in

5 seconds | |

10 seconds | |

20 seconds | |

25 seconds |

Question 4 Explanation:

Here we will remember one thing that on crossing the bridge the train travels its own length plus the length of the bridge.
This means the total distance would be the total length
= 300 + 200 = 500 m.
Speed = 25m/ sec.
Therefore the required time
= 500 ÷ 25 = 20 seconds

Question 5 |

A train 800 metres long is running at the speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel (in metres) is

772 | |

500 | |

1300 | |

13 |

Question 5 Explanation:

First we will convert it in m/sec = 78 Km/hr = 78 x 5/18 = 13X5/3 m/s.

Length of the train = 800 m

Speed of the train = 78 km/h

Total distance travelled is = 13 x 5/3 x 60 =1300 m.

Length of the tunnel = 1300 – 800 = 500 m.

Length of the train = 800 m

Speed of the train = 78 km/h

Total distance travelled is = 13 x 5/3 x 60 =1300 m.

Length of the tunnel = 1300 – 800 = 500 m.

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

There are 5 questions to complete.

List |