- This is an assessment test.
- To draw maximum benefit, study the concepts for the topic concerned.
- Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

## Arithmetic: Time Speed Distance Test-7

Please wait while the activity loads.

If this activity does not load, try refreshing your browser. Also, this page requires javascript. Please visit using a browser with javascript enabled.

If this activity does not load, try refreshing your browser. Also, this page requires javascript. Please visit using a browser with javascript enabled.

Congratulations - you have completed

*Arithmetic: Time Speed Distance Test-7*.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% .Your performance has been rated as %%RATING%% Your answers are highlighted below.

Question 1 |

A train is moving at a speed of 132 km/hour. If the length of the train 110 metres, how long will it take to cross a railway platform 165 metres long?

5 seconds | |

7.5 seconds | |

10 seconds | |

15 seconds |

Question 1 Explanation:

Speed of the train = 132 km/h

Length of the train = 110 m

When a train crosses a railway platform,

it travels a distance equal to sum of length of platform and its own length.

Total distance traveled = 110 + 165 = 275 m.

Speed of train = 132 Km/hr = 132 x 5/18 m/s.

total time taken = 275 x 18/(132 x 5)= 15/2 secs.

Length of the train = 110 m

When a train crosses a railway platform,

it travels a distance equal to sum of length of platform and its own length.

Total distance traveled = 110 + 165 = 275 m.

Speed of train = 132 Km/hr = 132 x 5/18 m/s.

total time taken = 275 x 18/(132 x 5)= 15/2 secs.

Question 2 |

A train takes 18 seconds to pass through a platform 162 m long and 15 seconds to pass through another platform 120 m long. The length of the train (in m) is

70 | |

80 | |

90 | |

105 |

Question 2 Explanation:

Total time taken to pass first platform= 18 sec.

Length of the first platform = 162 m

Length of the second platform = 120 m

Total time taken to pass second platform= 15 sec.

Let the length of train be l m.

Therefore (162+l)/(120 +l) = 18/15

=162 x 5 +5 l = 6 x 120 +6 l

=l = 810 – 720 = 90 m

Length of the first platform = 162 m

Length of the second platform = 120 m

Total time taken to pass second platform= 15 sec.

Let the length of train be l m.

Therefore (162+l)/(120 +l) = 18/15

=162 x 5 +5 l = 6 x 120 +6 l

=l = 810 – 720 = 90 m

Question 3 |

A train passes tow bridges of lengths 800 m and 400 m in 100 seconds and 60 seconds respectively. The length of the train is

80m | |

90m | |

200m | |

150m |

Question 3 Explanation:

Length of first bridge = 800 m

Time taken = 100 seconds

Length of second bridge = 400 m

Time taken = 60 seconds

Let the length of the train is l m.

(800 +l)/(400+l) = 100/60

2400 +3l =2000 +5l

2l = 400

l = 200 m

Time taken = 100 seconds

Length of second bridge = 400 m

Time taken = 60 seconds

Let the length of the train is l m.

(800 +l)/(400+l) = 100/60

2400 +3l =2000 +5l

2l = 400

l = 200 m

Question 4 |

A train, 75 m long, takes 15 seconds to cross a bridge 250 m long. How much time will the train take to cross a platform 185 m long?

36 seconds | |

30 seconds | |

24 seconds | |

12 seconds |

Question 4 Explanation:

Length of the train = 75 m

Time taken = 15 sec.

Length of the bridge = 250 m

Total distance traveled by the train = 250+75 = 325 m in 15 secs.

Speed = 325/15 = 65/3 m/s.

Time required to travel 185 m is

(185+75) x 3/65 =260 x 3/65 =20 x 3/5 = 12 secs.

Time taken = 15 sec.

Length of the bridge = 250 m

Total distance traveled by the train = 250+75 = 325 m in 15 secs.

Speed = 325/15 = 65/3 m/s.

Time required to travel 185 m is

(185+75) x 3/65 =260 x 3/65 =20 x 3/5 = 12 secs.

Question 5 |

A 120 meter long train is running at a speed of 90 km per hour. It will cross a railway platform 230 m long in

10 seconds | |

12seconds | |

17 seconds | |

14 seconds |

Question 5 Explanation:

Speed= 90 Km/hr = 90 x 5/18 = 25 m/s.

Total distance to travel is 120 m + 230 m= 350 m.

Time taken = 350 / 25 = 14 secs.

Total distance to travel is 120 m + 230 m= 350 m.

Time taken = 350 / 25 = 14 secs.

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

There are 5 questions to complete.

List |