- This is an assessment test.
- To draw maximum benefit, study the concepts for the topic concerned.
- Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

## Arithmetic: Time Speed Distance Test-9

Please wait while the activity loads.

If this activity does not load, try refreshing your browser. Also, this page requires javascript. Please visit using a browser with javascript enabled.

If this activity does not load, try refreshing your browser. Also, this page requires javascript. Please visit using a browser with javascript enabled.

Congratulations - you have completed

*Arithmetic: Time Speed Distance Test-9*.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% .Your performance has been rated as %%RATING%% Your answers are highlighted below.

Question 1 |

Two trains are running with speed 30 km/hr. and 58km/hr. in the same directions. A man in the slower train passes the faster train in 18 seconds. The length (in metres) of the faster trains is:

70 | |

100 | |

128 | |

140 |

Question 1 Explanation:

The relative speed = 58-30 = 28 Km/hr. =140/18 m/s.

Therefore in 18 secs the faster train travels =$ \frac{140}{18}\times 18=140m$

Therefore in 18 secs the faster train travels =$ \frac{140}{18}\times 18=140m$

Question 2 |

Two trains travel in the same direction at the speeds of 56km/hr. and 29km/hr. respectively. The faster train passes a man in the slower trains in 10 seconds. The length of the faster train (in metres) is

100 | |

80 | |

75 | |

120 |

Question 2 Explanation:

The relative speed is 56-29 Km/hr =$ \frac{27}{18}\times 5=7.5m/s$

The faster train travels only the length of it’s own = 7.5 x 10 = 75 m.

The faster train travels only the length of it’s own = 7.5 x 10 = 75 m.

Question 3 |

A bus moving at a speed of 45 km/hr. overtakes a truck 150 metres ahead going in the same directions in 30 seconds. The speed of the truck is

27km/hr. | |

24km/hr. | |

25km/hr. | |

28km/hr. |

Question 3 Explanation:

The lag of 150 m has been covered by the bus in 30 seconds.

Therefore, the relative speed of the bus and truck is =$ \displaystyle \frac{5\times 18}{5}=18km/h$

The speed of truck is 45-18 = 27 Km/hr.

Therefore, the relative speed of the bus and truck is =$ \displaystyle \frac{5\times 18}{5}=18km/h$

The speed of truck is 45-18 = 27 Km/hr.

Question 4 |

Two trains of equal length are running on parallel lines in the same directions at 46km/hr. and 36km/hr. The faster trains pass the slower train in 36 seconds. The length of each train is:

82m | |

50m | |

72m | |

80m |

Question 4 Explanation:

The relative speed of train is 46-36 = 10 Km/hr =$ \frac{10\times 5}{18}=\frac{25}{9}m/s$

In 36 secs the total distance travelled is 36x25/9 = 100 m.

Therefore the length of each train is = 100/2 = 50 m.

In 36 secs the total distance travelled is 36x25/9 = 100 m.

Therefore the length of each train is = 100/2 = 50 m.

Question 5 |

Two trains start from a certain place on two parallel tracks in the same directions. The speed of the trains are 45km/hr. and 40km/hr. respectively. The distance between the two trains after 45 minutes will be

2 km 500 m | |

2 km 750 m | |

3 km 750 m | |

3 km 250 m |

Question 5 Explanation:

In one hour the distance between the trains is 5 km.

In 45 mins = ¾ hour the distance would be equal to ¾ X 5

= 3.75 Km = 3 Km 750 m.

In 45 mins = ¾ hour the distance would be equal to ¾ X 5

= 3.75 Km = 3 Km 750 m.

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

There are 5 questions to complete.

List |