• This is an assessment test.
  • To draw maximum benefit, study the concepts for the topic concerned.
  • Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

Arithmetic : Level 2 Test -3

Congratulations - you have completed Arithmetic : Level 2 Test -3.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% .Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.
Question 1
Ratio of present age of Ashok's to Pradeep's is 4 : 3. Ashok will be 26 yr' old after 6 yr. How old is Pradeep now?
A
18 yr
B
21 yr
C
15 yr
D
24 yr
Question 1 Explanation: 
Present age of Ashok= 26 - 6 = 20 yr
Therefore present age of Pradeep = 20 x 3/4 = 15 yr
Question 2
The incomes of Chanda and Kim are in the ratio 9 : 4  and their expenditures are in the ratio 7 : 3. If each saves Rs.  2000, then Chanda's expenditure is
A
Rs.  60000
B
Rs.  80000
C
Rs.  70000
D
None of these
Question 2 Explanation: 
Let the incomes of Chanda  = 9s
Let the income of Kim = 4s
Expenditure = 7r (Chandna )
Expenditure = 3r (Kim)
Therefore by the information given in the question
9s – 7r = 2000
4s – 3r = 2000
By solving for r
r = 10000
So the Expenditure of Chandna = 7 x 10000 = Rs. 70000
Question 3
X and Y entered into partnership with Rs. 700 and Rs. 600 respectively. After 3 months, X withdrew 2/7 of his stock but after 3 months, he puts back 3/5 of what he had withdrawn. The profit at the end of the year is Rs. 726. How much of this should X receive?
A
Rs.  336
B
Rs.  367
C
Rs.  633
D
Rs.  663
Question 3 Explanation: 
Investment done by
X = (700+3) + (700 x 5/7 x 3) + (500+200 x 3/5) x 6 = Rs. 7320
Investment by Y = 600 x 12 = Rs 7200
Therefore share of profit of X = {(7320)/ (7320 + 7200)} x 726 = Rs. 366
Question 4
At the start of a seminar, the ratio of the number of male participants to the number of female participants was 3: 1. During the tea break, 16 male participants left and 6 more female participants registered. The ratio of the male to the female participants became 2 : 1. The total number of participants at the start of the seminar was
A
112
B
48
C
54
D
72
Question 4 Explanation: 
Let the initial number of males = 3s
Let the number of females initially = s
Therefore (3s – 16) / (s+6) = 2/1
3s – 16 = 2s + 12 ,s = 28
Therefore the total participants = 4s = 112
Question 5
The number that must be added to each of the numbers 8, 21, 13 and 31 to make the ratio of first two numbers equal to the ratio of last two numbers is
A
7
B
5
C
9
D
None of these
Question 5 Explanation: 
Let the number which is to be added is n
According to the question
(8 + n) / (21 + n) = (13 + n) / (31 + s)
On solving we would have 5n = 25
n = 5
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect. Get Results
There are 5 questions to complete.
List
Return
Shaded items are complete.
12345
End
Return



Pin It on Pinterest