- This is an assessment test.
- To draw maximum benefit, study the concepts for the topic concerned.
- Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

## Arithmetic : Level 2 Test -4

Congratulations - you have completed

*Arithmetic : Level 2 Test -4*. You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%. You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% . Your performance has been rated as %%RATING%% Your answers are highlighted below.

Question 1 |

The ratio between the number of passengers travelling by class Iand II between the two railway stations is 1 : 50, whereas the ratio of class I and II fares between the same stations is 3 : 1. If on a particular day, Rs 1325 revenue collected from the passengers travelling between these stations, then what was the amount collected from the class II passengers?

Rs 1000 | |

Rs 850 | |

Rs 750 | |

Rs 1250 |

Question 1 Explanation:

Let class I and class II passengers be = s and 50s

Fares of I and II class = 3r and r.

s x 3r + 50s x r = Rs. 1325

53sr = 1325

sr = 1325/53 = 25

Therefore the amount collected from the class 2 passengers = 50 x 25 = 1250

Hence, option D is the right answer

Fares of I and II class = 3r and r.

s x 3r + 50s x r = Rs. 1325

53sr = 1325

sr = 1325/53 = 25

Therefore the amount collected from the class 2 passengers = 50 x 25 = 1250

Hence, option D is the right answer

Question 2 |

A and B enter into a partnership with Rs. 50,000 and Rs. 60,000 respectively. C joins them after n months contributing Rs 70,000 and B leaves n months before the end of the year. If they share the profit in the ratio of 20 : 18: 21, then find the value of n.

6 | |

3 | |

9 | |

8 |

Question 2 Explanation:

Profit shared in the ratio of 20 : 18: 21,

Share of A = 50000 x 12 = 600000

Share of B = (12 – n ) x 60000

Now between A and B the profit was 20 :18

Therefore according to the question

600000/ (12 – n ) x 60000 = 20/18

From here n = 3 months

Share of A = 50000 x 12 = 600000

Share of B = (12 – n ) x 60000

Now between A and B the profit was 20 :18

Therefore according to the question

600000/ (12 – n ) x 60000 = 20/18

From here n = 3 months

Question 3 |

Rahul started a business with a capital of Rs 8,000. After six months, Sanjay joined him with an investment of some capital. If at the end of the year each of them gets equal amount as profit, how much did Sanjay invest in the business?

Rs 16,000 | |

Rs 17,500 | |

Rs 18,000 | |

Rs 16,500 |

Question 3 Explanation:

Rahul ‘s capital = Rs. 8000

Let the money invested by Sanjay = Rs. r

Since at the end of the year each of them gets equal amount as profit

Therefore we can say that

8000 x 12 / z x 6 = 1/1

z = Rs 16, 000

Let the money invested by Sanjay = Rs. r

Since at the end of the year each of them gets equal amount as profit

Therefore we can say that

8000 x 12 / z x 6 = 1/1

z = Rs 16, 000

Question 4 |

A manufacturer of a certain item can sell all he can produce at the selling price of Rs 60 each. It costs him Rs 40 in material and labour to produce each item and he has overhead expenses of Rs 3000 per week in order to operate that plant. The number of units he should produce and sell in order to make a profit of at least Rs 1000 per week is

250 | |

300 | |

400 | |

200 |

Question 4 Explanation:

Profit on each unit product = 60 – 40 = Rs. 20

Profit on products every week = 3000 +1000 = Rs. 4000

Therefore, the required unit products per week = 4000/20 = 200

Profit on products every week = 3000 +1000 = Rs. 4000

Therefore, the required unit products per week = 4000/20 = 200

Question 5 |

If the selling price of a product is increased by Rs 162, then the business would make a profit of 17% instead of a loss of 19%. What is the cost price of the product?

Rs 540 | |

Rs 450 | |

Rs 360 | |

Rs 600 |

Question 5 Explanation:

Let cost price = Rs. c

According to question

(c+17% of c) – (c-19% of c) = 162

Or 117% of x – 81% of x = 162

Or 36% of x = 162

By solving

x = Rs. 450

According to question

(c+17% of c) – (c-19% of c) = 162

Or 117% of x – 81% of x = 162

Or 36% of x = 162

By solving

x = Rs. 450

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

There are 5 questions to complete.

List |