• This is an assessment test.
  • To draw maximum benefit, study the concepts for the topic concerned.
  • Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

Arithmetic : Level 2 Test -8

Congratulations - you have completed Arithmetic : Level 2 Test -8. You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%. You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% . Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.
Question 1
Construction of a road was entrusted to a civil engineer. He was to finish the work in 124 days for which he employed 120 workmen. Two-thirds of the work was completed in 64 days. How many workmen can be reduced now without affecting the completion of the work on time?
A
80
B
64
C
56
D
24
Question 1 Explanation: 
Let us assume the total work is done by the worker = 124 x 120 = 14880 units
Two-thirds of the work was completed in 64 days
Therefore work done by the workers in 64 days = 2/3 x 14880 = 9920
Work left = 14880-9920 = 4960
Number of days left = 124-64 = 60
Now we have a relation for this
(M1 x D1) / W1 = (M2 x D2) / W2
(120 x 64)/9920 = (M2 x 60)/4960
M2 = 64
Therefore number of workers left will be 120 -64 = 56 men
Question 2
Anu can complete a work in 10 days. Manu is 25% more efficient than Anu and Sonu is 60% more efficient than Manu. Working together, how long would they take to finish the job?
A
2 6/17
B
5 6/7
C
3 5/8
D
4 5/8
Question 2 Explanation: 
Anu can do work in one day = 1/10
Work done by Manu in one day = 125/100 x 1/10 = 1/8
Work done by Sonu in one day = 160 /100 x 1/8 = 1/5
Total work done by all of them  = 1/10 + 1/8 + 1/5 = 17/40
Number of days = 40/17 = 26/17 days
Question 3
Working 7 h daily, 24 men can complete a piece of work in 27 days. In how many days would 14 men complete the same piece of work working 9 h daily?
A
29 days
B
39 days
C
36 days
D
30 days
Question 3 Explanation: 
Now we have a relation for this
(M1 x D1 x T1 ) / W1 = (M2 x D2 x T 2) / W2
As work is same hence W1 = W2
Number of days are required = (24 x 27 x 7) / 14 x 9 = 36 days
Question 4
If 15 men or 24 women or 36 boys can do a piece of  work in 12 days, working 8 h a day, how many men  must be associated with 12 women and 6 boys to do  another piece of work 2.25 times in 30 days working  6 h in a day?
A
9
B
7
C
5
D
8
Question 4 Explanation: 
Ratio of M : W : B = 15 : 24 : 36 = 5 : 8 : 12
Now we have to convert it in terms of man’s work 8W = 5M
12W= 5/8 x 12M= 15/2M
12B = 5M
6B= 5/12 x 6M= 5/2 M
Now work in terms of men = 15/2 + 5/2 = 20/2 =10M
If we have T men then
T + 10 = (15 x 12 x 8 x 2.25)/ 30 x 6 = 18
T + 10 = 18
T= 8
Question 5
Two cogged wheels of which one has 16 cogs and the other 27, work into each other. If the latter turns 80 times in three quarters of a minute, how often does the other turn in 8 s?
A
26
B
25
C
24
D
27
Question 5 Explanation: 
¾ x 60 = 45s
27 cogs turn 80 times in 45 sec.
16 cogs in 8s = (27 x 80 x 8 )/ 16 x 45 = 24 times
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect. Get Results
There are 5 questions to complete.
List
Return
Shaded items are complete.
12345
End
Return

Want to explore more Arithmetic Tests?

Explore Our Arithmetic Tests

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest