• This is an assessment test.
• To draw maximum benefit, study the concepts for the topic concerned.
• Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

## Arithmetic: Time Speed Distance Test-8

Congratulations - you have completed Arithmetic: Time Speed Distance Test-8. You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%. You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% . Your performance has been rated as %%RATING%%
 Question 1
Two trains start from stations A and B and travel towards each other at speeds of 50 km/hour and 60 km/hour respectively. At the time of their meeting, the second train has travelled 120 km more than the first. The distance between A and B is:
 A 990 km B 1200 km C 1320 km D 1440 km
Question 1 Explanation:
The speed of B is 10 Km/hr more than A.
Therefore the difference of 120 km must have been created in =120/10 = 12 hrs.
The relative speed = 110 Km/hr.
The total distance is 110 km/hr X 12 = 1320 Km
Correct option is (c).
 Question 2
Two trains are moving on two parallel tracks but in opposite directions. A person sitting in the train moving at the speed of 80 km/hr passes the second train in 18 seconds. If the length of the seconds train is 1000m, its speed is
 A 100 km./hr. B 120 km./hr. C 140 km./hr. D 150 km./hr.
Question 2 Explanation:
We have to consider the negligible distance contributed by the 1st train
as only the man is to be considered.
Therefore, 1000 m is to be traveled in 18 sec.
speed in km/hr is (1000/18) x (18/5) = 200km/h This is the relative speed of two trains.
Therefore the speed of 2nd train is 200-80 = 120 Km/h
 Question 3
Two trains of equal length, running in opposite directions, passes pole in 18 and 12 seconds. The trains will cross each other in
 A 14.4 seconds B 15.5 seconds C 18.8 seconds D 20.2 seconds
Question 3 Explanation:
Let the length be x m.
total length = 2x m
Speed of one train is x/18 m/s and x/12 m/s.
Total time is  =$\displaystyle \frac{2x}{\frac{x}{18}+\frac{x}{12}}=14.4\sec$
 Question 4
Two trains 105 metres and 90 metres long, run at the speeds of 45 km/hr and 72km/hr respectively, in opposite directions on parallel tracks. The time which they take to cross each other, is
 A 8 seconds. B 6 seconds C 7 seconds D 5 seconds
Question 4 Explanation:
Let the train with length 105 m be marked as A and the second train of length 90m be marked as B..
Speed of A: 45 x 5/18= 25/3 m/s
Speed of B: 72 x 5/18= 20 m/s.
Relative speed = 25/3+20 = 85/3 m/s
Total distance = 195 m
therefore the time taken is
$\frac{195}{(72+45)\times \frac{5}{18}}=6\sec$
 Question 5
A train, 150m long, passes a pole in 15 seconds and another train of the same length travelling in the opposite direction in 12 seconds. The speed of the seconds train is
 A 45km./hr. B 48km./hr. C 52km./hr. D 54km./hr.
Question 5 Explanation:
Speed of the first train is 150m/15 secs = 10 m/s.
In 12 sec it covers 120 m.
Now the actual distance to cross the train is 150 +150 =300 m.
Therefore the second train travels at 300 -120 = 180 m in 12 secs.
Speed of 2nd train is 15 m/s. = 15 x 18 /5 = 54 Km /hr.
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.
There are 5 questions to complete.
 ← List →
 1 2 3 4 5 End

### Want to explore more Arithmetic Tests?

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)  