reading comprehensions for CAT

  • Reading comprehension involves a proof reading of a passage of about 300 – 1000 words and answering the questions that follow.
  • RC forms an important part of the verbal ability section. This section mainly focuses on to check the ability to understand the language and the underlying concept of the passage. The main focus should be to have a good command over the language as well as time management.
  • Make sure you attempt these passage on a regular basis and with complete seriousness.
  • Read the passage below and then answer the questions that follow.
  • Once you are finished, click the ‘Get Results’ button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

Passage:

The University Grants Commission’s directive to college and university lecturers to spend a minimum of 22 hours a week in direct teaching is the product of budgetary cutbacks rather than pedagogic wisdom. It may seem odd, at first blush, that teachers should protest about teaching a mere 22 hours. However, if one considers the amount of time academics require to prepare lectures of good quality as well as the time they need to spend doing research, it is clear that most conscientious teachers work more than 40 hours a week. In university systems around the world, lecturers rarely spend more than 12 to 15 hours in direct teaching activities a week. The average college lecturer in India does not have any office space. If computers are available, internet connectivity is unlikely. Libraries are poorly stocked. Now the UGC says universities must implement a complete freeze on all permanent recruitment, abolish all posts which have been vacant for more than a year, and cut staff strength by 10 per cent. And it is in order to ensure that these cutbacks do not affect the quantum of teaching that existing lecturers are being asked to work longer. Obviously, the quality of teaching and academic work in general will decline. While it is true that some college teachers do not take their classes regularly, the UGC and the Institutions concerned must find a proper way to hold them accountable. An absentee teacher will continue to play truant even if the number of hours he is required to teach goes up.

All of us are well aware of the unsound state that the Indian higher education system is in today. Thanks to years of sustained financial neglect, most Indian universities and colleges do no research worth the name. Even as the number of students entering colleges has increased dramatically, public investment in higher education has actually declined in relative terms. Between 1985 and 1997, when public expenditure on higher education as a percentage of outlays on all levels of education grew by more than 60 per cent in Malaysia and 20 per cent in Thailand. India showed a decline of more than 10 per cent. Throughout the world, the number of teachers in higher education per million populationgrew by more than 10 per cent-in the same period; in India it fell by one per cent. Instead of transferring the burden of government apathy on to the’ backs of the teachers, the UGC should insist that the needs of the country’s university system, are adequately catered for.

RC Passage-21

Congratulations - you have completed RC Passage-21.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% .Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.
Question 1
Why does the UGC want to increase the direct teaching hours of university teachers?
A
UGC feels that the duration of contact between teacher and the taught should be more.
B
UGC wants teachers to spend more time in their departments.
C
UGC wants teachers to devote some time to improve university administration.
D
UGC does not have money to appoint additional teachers.
E
None of these
Question 1 Explanation: 
The answer is none of these because the change in time is due to budgetary cutbacks and nothing else.
Question 2
Which of the following is the reason for the sorry state of affairs ofthe Indian Universities as mentioned in the passage?
A
The poor quality of teachers
B
Involvement of teachers in extra-curricular activities
C
Politics within and outside the departments
D
Heavy burden of teaching hours on the teachers
E
Not getting enough financial Assistance
Question 2 Explanation: 
‘All of us are well aware of the unsound state that the Indian higher education system is in today. Thanks to years of sustained financial neglect, most Indian universities and colleges do no research worth the name’. It is from here we find that the correct answer is option e.
Question 3
Which of the following statements/is/are TRUE in the context of the passage?
(A) Most colleges do not carry out research worth the name.
(B)UGC wants lecturers to spend minimum 22 hours a week in direct teaching.
(C) Indian higher education system is in unsound state.
A
Only (A)and (C)
B
All (A) (B) and (C)
C
Only (C) (d)Only (B)
D
Only (B)
E
Only (B)and (C)
Question 3 Explanation: 
All these lines can be found easily and that too, word to word. Hence, correct option is option b.
Question 4
Besides direct teaching University teachers spend considerable time in/on .
A
Administrative activities such as admissions
B
Supervising examinations and correction of answer papers
C
Carrying out research in the area of their interest
D
Maintaining research equipment and libraries
E
Developing liaison with the user organisations
Question 4 Explanation: 
An easy question. This topic is being talked about in the start and the line that quotes us the answer is ‘…if one considers the amount of time academics require to prepare lectures of good quality as well as the time they need to spend doing research, it is clear…’.
Question 5
Which of the following statements is NOT TRUE in the context of the passage?
A
UGC wants teachers to spend minimum 40 hours in a week in teaching
B
Some college teachers do not engage their classes regularly
C
The average college teacher in India does not have any office space
D
UGC wants universities to abolish all posts which have been vacant for more than a year
E
All are true
Question 5 Explanation: 
The comprehension makes very clear that the UGC requires 22 hours of teaching and not 40. Hence option (a) is absolutely false. Rest all other options are correct. Hence, Option (a) is right.
Question 6
Between 1985- 1997, the number of teachers in higher education per million population, in India
A
Increased by 60%
B
Increased by 20%
C
Decreased by 22%
D
Decreased by 10%
E
Decreased by 1%
Question 6 Explanation: 
It a direct statistic which has been asked. The correct option is option (e).
Question 7
Which of the following statements is NOT TRUE in the context of the passage?
A
Indian universities are financially neglected.
B
All over the world, the university lecturers hardly spend more than 12 to 15 hours a week in direct teaching.
C
Indian Universities are asked to reduce staff strength by 10%.
D
Public investment in higher education has increased in India.
E
Malaysia spends more money on education than Thailand.
Question 7 Explanation: 
Option (d) states that public investment is increased in India whereas the passage noticeably states it has been decreased. Hence, the correct option is Option (d).
Question 8
What is the UGC directive to the universities?
A
Improve the quality of teaching.
B
Spend time on research activities.
C
Do not appoint any permanent teacher.
D
Provide computer and internet facilities.
E
Do not spend money on counseling services to the students.
Question 8 Explanation: 
‘…the UGC says universities must implement a complete freeze on all permanent recruitment…’ From the above quote of the passage, it becomes evident that the correct answer is Option (c).
Question 9
Identify the correct synonym for the word Flush from the passage.
A
Freeze
B
Sustain
C
Blush
D
All of these
E
None of these
Question 9 Explanation: 
Both blush and flush mean sudden reddening of the face ( as from embarrassment or guilt or shame or modesty)
Question 10
Suggest a suitable replacement for the word in the line which is highlighted.... ‘And it is in order to ensure that these cutbacks do not affect the quantum of teaching that existing lecturers are being asked to work longer.’
A
Totality
B
Amount
C
Persona
D
Physics
E
None of these
Question 10 Explanation: 
Quantum means a specified portion; a quantity or amount.
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect. Get Results
There are 10 questions to complete.
List
Return
Shaded items are complete.
12345
678910
End
Return

Want to explore more Reading Comprehensive Passage?

Explore Our Reading Comprehensive Passage

Pin It on Pinterest