• This is an assessment test.
• These tests focus on the basics of Maths and are meant to indicate your preparation level for the subject.
• Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

## Basic Maths: Test 53

Congratulations - you have completed Basic Maths: Test 53. You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%. Your performance has been rated as %%RATING%%
 Question 1
Rahul's monthly salary is one and a half times Harsh's monthly salary, Nikhil's monthly salary is five-fourth of Rahul's monthly salary. If the total of the monthly salaries of all the three is Rs.1.83,750. what is Nikhil's monthly salary?
 A Rs.42,000 B Rs.68,500 C Rs.78,750 D Rs.63,000
Question 1 Explanation:
\begin{align} & Let\,\,\,Harsh's\,\,\,monthly\,\,\,income\,\,be\,\,Rs.\,x. \\ & Rahul's\,\,\,monthly\,\,\,income\,\,=Rs.\,\frac{3x}{2} \\ & Nikhil's\,\,monthly\,\,\,income\,\,=Rs.\,\frac{15x}{8} \\ & Therefore\,\,x+\frac{3x}{2}+\frac{15x}{8}=183750 \\ & \Rightarrow \frac{8x+12x+15x}{8}=183750 \\ & \Rightarrow 35x=183750\times 8 \\ & \Rightarrow x=\frac{183750\times 8}{35}=42000 \\ & Therefore\,\,Nikhil's\,\,\,monthly\,\,\,\,income\, \\ & =Rs.\,\left( \frac{15}{8}\times 42000 \right) \\ & =Rs.78750 \\ \end{align}
 Question 2
$\left( 41\times 71+123\times 23+82\times 25 \right)$ is equal to
 A 779000 B 7090 C 7790 D 70900
Question 2 Explanation:
\begin{align} & =\left( 41\times 71+123\times 23+82\times 25 \right) \\ & =41\,\left( 71+3\times 23+2\times 25 \right) \\ & =41\,\left( 71+69+50 \right) \\ & =41\times 190=7790 \\ \end{align}
 Question 3
$\left( \frac{3.77\times 3.77\times 3.77-1.77\times 1.77\times 1.77}{3.77\times 3.77+3.77\times 1.77+1.77\times 1.77} \right)$ is equal to
 A −2 B 0.2 C −0.2 D 2
Question 3 Explanation:
Let 3.77 = a
And 1.77= b
Therefore expression
\begin{align} & =\frac{{{a}^{3}}-{{b}^{3}}}{{{a}^{2}}+ab+{{b}^{2}}} \\ & =a-b=3.77-1.77=2.0 \\ \end{align}
 Question 4
$5\frac{2}{71}\times 9\frac{12}{17}\times 12\frac{10}{11}+4\frac{3}{4}=?$
 A 603.75 B 635.75 C 634.75 D 605.75
Question 4 Explanation:
\begin{align} & ?=\frac{357}{71}\times \frac{165}{17}\times \frac{142}{11}+4.75 \\ & =630+4.75=634.75 \\ \end{align}
 Question 5 A 386 B 312 C 314 D 320
Question 5 Explanation:
\begin{align} & 7512\times \frac{5}{38}\times \frac{95}{100}=?+619 \\ & \Rightarrow 939=?+619 \\ & \Rightarrow ?=939-619=320 \\ \end{align}
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.
There are 5 questions to complete.
 ← List →