- This is an assessment test.
- These tests focus on the basics of Maths and are meant to indicate your preparation level for the subject.
- Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

## Basic Maths: Test 9

Congratulations - you have completed

*Basic Maths: Test 9*. You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%. You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% . Your performance has been rated as %%RATING%% Your answers are highlighted below.

Question 1 |

On the annual day, sweets were to be distributed equally amongst 600 children of the school. But on that particular day, 120 children remained absent. Thus, each child got 2 extra sweets. How many sweets was each child originally supposed to get?

8 | |

14 | |

10 | |

6 |

Question 1 Explanation:

Answer: (a)
Number of extra sweets = 2 × 480 = 960

These sweets were to be distributed among 120 children.

Therefore number of sweets to be given to each child originally = $ \displaystyle \frac{960}{120}=8$

These sweets were to be distributed among 120 children.

Therefore number of sweets to be given to each child originally = $ \displaystyle \frac{960}{120}=8$

Question 2 |

Deepak has some hens and some goats. If the total number of animal heads is 90 and the total number of animal feet is 248, what is the total number of goats Deepak has?

32 | |

36 | |

34 | |

Cannot be determined |

Question 2 Explanation:

Let the number of hens be a

And that of goats be b

Therefore

$ \displaystyle \begin{array}{l}a+b=90\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,..........\left( i \right)\\2a+4b=248\\\Rightarrow a+2b=124\\\Rightarrow 90-b+2b=124\\\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\left[ From\,\,equation\,\,\left( i \right) \right]\\\Rightarrow b=124-90=34\end{array}$

And that of goats be b

Therefore

$ \displaystyle \begin{array}{l}a+b=90\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,..........\left( i \right)\\2a+4b=248\\\Rightarrow a+2b=124\\\Rightarrow 90-b+2b=124\\\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\left[ From\,\,equation\,\,\left( i \right) \right]\\\Rightarrow b=124-90=34\end{array}$

Question 3 |

The cost of five chairs and three tables is Rs.3.110. Cost of one chair is Rs.210 less than cost of one table. What is the cost of two tables and two chairs?

Rs.1660 | |

Rs.1860 | |

Rs.2600 | |

Cannot be determined |

Question 3 Explanation:

$ \displaystyle \begin{array}{l}If\,\,\,the\,\,\,C.P\,\,of\,\,1\,\,chair\,\,be\,\,Rs.a\,\,then\,\,C.P\,\,of\,\,1\,\,table=Rs.\,\left( a+210 \right)\\5a+3\left( a+210 \right)=3110\\\Rightarrow 5a+3a+630=3110\\\Rightarrow 8a=3110-630=2480\\a=\frac{2480}{8}=310\\CP\,\,\,of\,\,\,two\,\,tables\,\,and\,\,two\,\,chairs\,\\=2\left( a+a+210 \right)=4a+420\\=4\times 310+420=Rs.\,1660\end{array}$

Question 4 |

Raveena could get equal number of Rs.55, Rs.85 and Rs.105 tickets for a movie, She spent Rs.2940 for all the tickets, How many of each did she buy?

12 | |

18 | |

16 | |

Cannot be determined |

Question 4 Explanation:

Let the number of tickets of each value be t

$ \displaystyle \begin{array}{l}55t+85t+105t=2940\\\Rightarrow 245t=2940\\\Rightarrow t=\frac{2940}{245}=12\end{array}$

$ \displaystyle \begin{array}{l}55t+85t+105t=2940\\\Rightarrow 245t=2940\\\Rightarrow t=\frac{2940}{245}=12\end{array}$

Question 5 |

When all the students in a school are made to stand in rows of 30, 20 such rows are formed. If the students are made to stand in the rows of 15, how many such rows can be formed?

25 | |

42 | |

40 | |

32 |

Question 5 Explanation:

Number of students in the school = 20 ×30 =600
Number of rows of 15 students

$ \displaystyle each\,\,\,\frac{600}{15}=40$

$ \displaystyle each\,\,\,\frac{600}{15}=40$

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

There are 5 questions to complete.

List |