Content Ad 002

VIDEO SOLUTION FOR THE QUESTION:

Direction for the questions 7 to 12: The passage below is accompanied by a set of six questions. Choose the best answer to each question.

I used a smartphone GPS to find my way through the cobblestoned maze of Geneva’s Old Town, in search of a handmade machine that changed the world more than any other invention. Near a 13th-century cathedral in this Swiss city on the shores of a lovely lake, I found what I was looking for: a Gutenberg printing press. ‘This was the Internet of its day — at least as influential as the iPhone’, said Gabriel de Montmollin, the director of the Museum of the Reformation, toying with the replica of Johann Gutenberg’s great invention.

[Before the invention of the printing press] it used to take four monks up to a year to produce a single book. With the advance in movable type in 15th-century Europe, one press could crank out 3,000 pages a day. Before long, average people could travel to places that used to be unknown to them — with maps! Medical information passed more freely and quickly, diminishing the sway of quacks. The printing press offered the prospect that tyrants would never be able to kill a book or suppress an idea. Gutenberg’s brainchild broke the monopoly that clerics had on scripture. And later, stirred by pamphlets from a version of that same press, the American colonies rose up against a king and gave birth to a nation.

So, a question in the summer of this 10th anniversary of the iPhone: has the device that is perhaps the most revolutionary of all time given us a single magnificent idea? Nearly every advancement of the written word through new technology has also advanced humankind. Sure, you can say the iPhone changed everything. By putting the world’s recorded knowledge in the palm of a hand, it revolutionized work dining, travel and socializing. It made us more narcissistic — here’s more of me doing cool stuff — and it unleashed an army of awful trolls. We no longer have the patience to sit through a baseball game without that reach to the pocket. And one more casualty of Apple selling more than a billion phones in a decade’s time: daydreaming has become a lost art.

For all of that, I’m still waiting to see if the iPhone can do what the printing press did for religion and democracy.. the Geneva museum makes a strong case that the printing press opened more minds than anything else…it’s hard to imagine the French or American revolutions without those enlightened voices in print.

Not long after Steve Jobs introduced his iPhone, he said the bound book was probably headed for history’s attic. Not so fast. After a period of rapid growth in e-books, something closer to the medium for Chaucer’s volumes has made a great comeback.

The hope of the iPhone, and the Internet in general, was that it would free people in closed societies. But the failure of the Arab Spring and the continued suppression of ideas in North Korea, China and Iran, has not borne that out. The iPhone is still young. It has certainly been one of the most important, world-changing and successful products in history, as Apple C.E.O. Tim Cook said. But I’m not sure if the world changed for the better with the iPhone — as it did with the printing press — or merely changed.

QUESTION-12: The main conclusion of the passage is that the new technology has
A. Some advantages, but these are outweighed by its disadvantages.
B. So far not proved as successful as the printing press in opening people’s minds.
C. Been disappointing because it has changed society too rapidly.
D. Been more wasteful than the printing press because people spend more time daydreaming or surfing.

Answer: (B)
Explanation for the Question:

This is a question based on the main idea of the passage. The last line of the passage basically provides us the main idea of the passage: But I’m not sure if the world changed for the better with the iPhone — as it did with the printing press — or merely changed.
It highlights the fact that the iPhone has not been as successful as the printing press.
There is only one option that highlights this sentiment: Option B.
Option A is ruled out as there is no analysis between advantages and disadvantages.
Option C is ruled out as the author is raising doubts whether it has really brought about any change; there is no mention of the change being too rapid.

Wasteful means: Inefficient in use of time and effort and materials.
Option D is ruled out as it is too strong an answer options. Yes, some negatives of technology have been pointed out but the author does not say they new technology is wasteful; this is too strong an expression in the given case.

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img