Content Ad 002

reading comprehensions for CAT

  • Reading comprehension questions involve reading of a passage of about 300 – 600 words and deriving answers from the passage content..
  • RCs forms an important part of the English Language section. This section mainly focuses on to check the ability to understand the language and the underlying concept of the passage. The main focus should be to have a good command over the language as well as time management.
  • Make sure you attempt these passage on a regular basis and with complete seriousness.
  • Read the passage below and then answer the questions that follow.
  • Once you are finished, click the ‘Get Results’ button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

RC Passage

Last year when I suffered a stroke I had to be hospitalized. I was put in a general ward for there was no room in the intensive coronary care unit, Not far from my bed was a patient in obvious indigent circumstances and on hospital diet. For breakfast he used to get two eggs, besides other things. The man was regularly visited by twelve year old boy, perhaps his son, dressed in worn-out clothes. The man always kept one egg for that boy when he arrived soon after the doctors had done their rounds. One day there was a shortfall in the supply of eggs to the hospital and our man got only one egg. He looked at it for a long, long time, turning it over in his hands and then put it away. He thought the boy’s need was greater than his perhaps.

CDS RC: Passage-25

Question 1
What does 'indigent circumstances', as used in the passage mean?
A
Unhappy condition
B
Miserly personality
C
Very poor condition
D
Rich background
Question 1 Explanation: 
Pure vocabulary question. Indigent means poor. With the help of contextual vocabulary, one could have easily guessed and anticipated the correct meaning
Question 2
Why was the author hospitalized?
A
He wanted a medical check-up
B
He wished to experience hospital life
C
He wanted to interact with other patients from a sociological angle
D
He fell seriously ill
Question 2 Explanation: 
The author fell ill and was hospitalized. In relation to the passage, the most logical option would be option (d) as that is the theme on which the whole passage is based. All the other options, anyways are irrelevant in context of the passage.
Question 3
Why did the sick man look at the egg for a longtime?
A
He thought the egg was bad
B
He could not decide whether he should eat it or keep it for the boy
C
He wished to really enjoy eating it
D
He was annoyed at being given only one egg
Question 3 Explanation: 
The author is explaining the dilemma of the sick man. The concluding line of the passage helped us indirectly to pick the right option. The line ‘..He thought the boy's need was greater than his perhaps..’.
Question 4
What does the above passage focus on?
A
Poverty of the man
B
Nature of the dirty hospital
C
Paternal affection of the man
D
Poor condition of the boy
Question 4 Explanation: 
The passage implies that not only maternal but paternal love is very important for life. In almost every line, we see the mention of the young boy. The whole passage revolves around him.
There are 4 questions to complete.
List
Return
Shaded items are complete.
1234
Return

Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update