Content Ad 002

reading comprehensions for CAT

  • Reading comprehension questions involve reading of a passage of about 300 – 600 words and deriving answers from the passage content..
  • RCs forms an important part of the English Language section. This section mainly focuses on to check the ability to understand the language and the underlying concept of the passage. The main focus should be to have a good command over the language as well as time management.
  • Make sure you attempt these passage on a regular basis and with complete seriousness.
  • Read the passage below and then answer the questions that follow.
  • Once you are finished, click the ‘Get Results’ button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

RC Passage

Something strange haunts the cultural landscape of America. Movie makers and television producers have Become the most powerful, though perhaps not the most careful historians. It seems fair to say more people are getting their history or what they think is history, from the movies these days than from the standard history books. The phenomenon is probably unavoidable, yet, if the history as presented by the movies turns out to be a muddy blur of fantasy and fact, the consequences cannot be good. In the 16th Century, Francis Bacon said that history makes men wise. It follows that bad history, trivialized history, history distorted and sensationalised, can make them foolish. There is indeed something disconcerting about the tendency of today’s movies-as-history to construct multi coloured and sound-tracked edifices of entertainment on the slender foundations of what appear to be actual events.

CDS RC: Passage-28

Question 1
Consider the following statements
1. Movie makers can manipulate the actual events of history.

2. The quality of standard history books has deteriorated.

Which of the statements given above is/are correct?
A
1 only
B
2 only
C
Both 1 and 2
D
Neither 1 nor 2
Question 1 Explanation: 
Only 1 satisfies the question. It is given all through the passage. The second statement does not even has a mention.
Question 2
As historians, movie makers are
A
both powerful and careful
B
powerful but not sticklers for accuracy
C
neither powerful nor careful
D
forced to stick to facts
Question 2 Explanation: 
Since in movies creativity is a important factor so the movie makers often forget about the reality. This is even stated in the passage ‘... Movie makers and television producers have Become the most powerful, though perhaps not the most careful historians..’
Question 3
Becon's statement that 'history makes men wise 'is interpreted by the author as follows
A
history aided by technological support makes men wise
B
history as a plain and actual record of events makes men wise
C
asentimentalised account of events is good history asit gives pleasure
D
good history cannot dispense with the help offered by movies
Question 3 Explanation: 
Real the history real is the record of man’s wisdom.
Question 4
Which one of the following statements best reflects the attitude of the author in the passage?
A
The author is all admiration for the movie makers and television producers of America
B
The author regrets that movie makers and television producers of America do not have good stories
C
The author does not find fault with trivialized or distorted history
D
The author does not really approve of the rather disturbing trend of today to rely on movie makers and television producers to describe history
Question 4 Explanation: 
Bollywood and the world of cinema has quite a big influence on today’s generation and the author of the given passage is highlighting such issues.
Question 5
Consider the following statements
  1. Movies are responsible for the children in America to neglect their academic schedules.
  2. Children in America are losing respect for their parents because of the influence of the technological advances depicated in the movies and television programmes.
Which of the statements given above is/are correct?
A
1 only
B
2 only
C
Both 1 and 2
D
Neither 1 nor 2 Both of them are incorrect.
Question 5 Explanation: 
Both of them are incorrect. Both the statements are totally irrelevant in context of the passage. They are not even mentioned in it.
There are 5 questions to complete.
List
Return
Shaded items are complete.
12345
Return

Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update