**Directions: **Study the pie charts given below and answer the following questions.

The Total Cost Involved in manufacturing a car = Rs. 100000

**Question 1:** What was the cost of engine?

(a) Rs. 50000

(b) Rs. 60000

(c) Rs. 20000

(d) Rs. 30000

**Question 2: **What is the cost of Gear Box?

(a) Rs. 9000

(b) Rs. 6000

(c) Rs. 3000

(d) Rs. 15000

**Question 3:** What percentage of total cost is contributed by the brake?

(a) 55%

(b) 6.6%

(c) 6%

(d) 5.4%

**Question 4: **If the price of tyres goes up by 25%, by what amount should be the sale price be increased to maintain the amount of profit?

(a) Rs. 750

(b) Rs. 2250

(c) Rs. 3750

(d) Rs 375

**Question 5: **If transmission cost increases by 20%, by what amount is the profit reduced (total selling price of car remains same)?

(a) Rs. 3000

(b) Rs. 4000

(e) Rs. 6000

(d) Cannot be determined

**Question 6: **What is the profit percentage?

(a) 10%

(b) 9.09%

(c) 11.11%

(d) Cannot be determined

**Question 7: **What percentage of cost price is contributed by clutch?

(a) 6%

(b) 2%

(c) 3%

(d) Cannot be determined

**Question 8**: If transmission cost increases by 10% and Engine cost increases by 20%, what is the percentage contribution of transmission to the cost?

(a) 20%

(b) 20.37%

(c) 21.86%

(d) 21.98%

### Answers and Explanations

**Answer** **1: (d)**

The engine costs 30% of 100000 = Rs30000

The correct option is (d)

**Answer 2: (c)**

The cost of gear box = 15/100 x 20/100 x 100000 = Rs. 3000

The correct option is (c)

**Answer 3: (c)**

If the total cost is Rs 100, then the cost of Transmission is Rs 20 and of brakes = 30% of 20 = Rs 6

Hence, brakes constitute 6% of the total cost.

The correct option is (c)

**Answer 4: (a)**

Cost of the tyre = 15/100 x 20/100 x 100000 = Rs. 3000

If the cost is increased by 25% the price should be increased by ¼ x 3000 = Rs. 750

The correct option is (a).

**Answer 5: (b)**

The transmission cost is 20% of Rs 100000 = Rs 20000

If the transmission cost is increased by 20% then the new cost will be 20000 × 1.2 = Rs 24000

As the selling price of the car is same as before, so the profit will reduce by 24000 – 20000 = Rs 4000

The correct option is (b)

**Answer 6: (d)**

The total cost of car to manufacturer is given to be Rs 100000 but the selling price is not given.

Hence,the profit percentage cannot be determined.

**Answer 7: (a)**

The cost of clutch is 30/100 x 20/100 x 100000 = Rs. 6000

Hence, the required percentage = (6000/100000) x 100 = 6%

Correct option is (a).

**Answer 8: (b)**

The transmission cost is 20% of 100000 = Rs 20000

The cost of engine = 30% of 100000 = Rs 30000

Now the transmission cost increases by 10%, so new transmission cost = Rs 22000

and similarly, the new engine cost is Rs 36000

Total increase in the cost of car = 2000 + 6000 = Rs 8000

Hence, the new cost of car = Rs 108000

The required percentage = (22000/108000) x 100 = 20.37%

The correct option is (b)