Content Ad 002

Current Affairs Quiz 25th February 2024

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 25th February 2024, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 25th February 2024 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 25th February 2024 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 25th February 2024

Question 1:

What significant amendments did the Pension Fund Regulatory and Development Authority announce in 2023?

A) Changes to digital banking regulations
B) Amendments to Trustee Bank and CRA Regulations
C) Updates to pension withdrawal policies
D) New guidelines for pension fund investments

Answer and Explanation

Answer: B) Amendments to Trustee Bank and CRA Regulations

  • Explanation: PFRDA announced amendments to Trustee Bank (TB) and Central Recordkeeping Agency (CRA) Regulations to prioritise subscriber protection, reduce compliance costs, and improve business ease.

Question 2:

How much did Japan pledge in Official Development Assistance (ODA) loans to India for various projects?

A) ¥150 billion
B) ¥232.209 billion
C) ¥300 billion
D) ¥100 billion

Answer and Explanation

Answer: B) ¥232.209 billion

  • Explanation: The Japanese government committed an ODA loan of ¥232.209 billion to India for 9 projects across various sectors.

Question 3:

What is the name of the app store launched by PhonePe to compete with Google Play Store in India?

Content Ad 03

A) Bharat Appstore
B) Indus Appstore
C) Digital India Appstore
D) Swadeshi Appstore

Answer and Explanation

Answer: B) Indus Appstore

  • Explanation: PhonePe launched the Indus Appstore as the first Indian rival to Google’s Play Store.

Question 4:

What is the name of India’s longest cable-stayed bridge inaugurated by Prime Minister Modi?

A) Bharat Setu
B) Ganga Setu
C) Sudarshan Setu
D) Vindhya Setu

Answer and Explanation

Answer: C) Sudarshan Setu

  • Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated Sudarshan Setu, India’s longest cable-stayed bridge, in Gujarat.

Question 5:

Under which program is the transboundary tiger conservation initiative between India and Bangladesh conducted?

A) Global Tiger Initiative
B) Project Tiger
C) Integrated Tiger Habitat Conservation Program
D) Save the Tiger Fund

Answer and Explanation

Answer: C) Integrated Tiger Habitat Conservation Program

  • Explanation: The cross-border tiger conservation initiative between India and Bangladesh is part of the Integrated Tiger Habitat Conservation Program.

Question 6:

Which country became the first Asian nation to ratify the ILO Convention addressing workplace violence and harassment?

A) India
B) Japan
C) Philippines
D) Thailand

Answer and Explanation

Answer: C) Philippines

  • Explanation: The Philippines made history as the first Asian country to ratify the Violence and Harassment Convention 2019 (No. 190) by the ILO.

Question 7:

Which country recently joined the International Solar Alliance as the 119th member?

A) Romania
B) Malta
C) Greece
D) Bulgaria

Answer and Explanation

Answer: B) Malta

  • Explanation: Malta became the 119th country to join the International Solar Alliance (ISA).

Question 8:

What initiative was unveiled by the Uttarakhand Chief Minister to enhance local employment opportunities?

A) Mountain Prosperity Program
B) Himalayan Basket
C) Uttarakhand Skill Development
D) Rural Growth Initiative

Answer and Explanation

Answer: B) Himalayan Basket

  • Explanation: The ‘Himalayan Basket’ initiative, introduced to enhance local employment opportunities by utilizing the agricultural resources of the region.

Question 9:

How many compressed biogas (CBG) plants does Indraprastha Gas Ltd plan to set up?

A) 10
B) 15
C) 19
D) 25

Answer and Explanation

Answer: C) 19

  • Explanation: Indraprastha Gas Ltd plans to set up 19 plants to produce compressed biogas (CBG) that would feed into its city gas distribution network.

Question 10:

What were the names dropped from the National Film Awards categories?

A) Raj Kapoor and Meena Kumari
B) Indira Gandhi and Nargis Dutt
C) Satyajit Ray and Bimal Roy
D) Amitabh Bachchan and Hema Malini

Answer and Explanation

Answer: B) Indira Gandhi and Nargis Dutt

  • Explanation: The Ministry of Information & Broadcasting dropped the names of former Prime Minister Indira Gandhi and late actor Nargis Dutt from the National Film Awards categories.

Content Ads 02 Sample 01

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img