Current Affairs Quiz 13th April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13th April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13th April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13th April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 13th April 2020

Question 1:13 April 2020 marked the ___________ anniversary of the JallianwalaBagh Massacre.
A. 101st
B. 100th
C. 99th
D. 102nd

Answer and Explanation

Answer: A

13 April 2020 marked the 101st anniversary of the JallianwalaBagh Massacre.

Question 2: _______________ has re-appointed Mahabaleshwara MS as MD and CEO for next three years.
A. South Indian Bank
B. Karnataka Bank
C. Andhra Bank
D. Bank of Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: B

Karnataka Bank has re-appointed Mahabaleshwara MS as MD and CEO for next three years.

Question 3:International Monetary Fund has appointed former RBI Governor _____________ and 11 others to its external advisory group to provide perspectives on policy issues, including financial help aimed at curbing the COVID-19 pandemic.
A. Raghuram Rajan
B. Urjit Patel
C. Arvind Subramanian
D. Bimal Jalan

Answer and Explanation

Answer: A

International Monetary Fund has appointed former RBI Governor RaghuramRajan and 11 others to its external advisory group to provide perspectives on policy issues, including financial help aimed at curbing the COVID-19 pandemic.

Question 4:The Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) and ____________ have come together to cut oil output by 10%.
A. Russia
B. China
C. Japan
D. Canada

Answer and Explanation

Answer: A

The Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) and Russia have come together to cut oil output by 10%.

Question 5:__________ Minister Ramesh Pokhriyal “Nishank” has launched a web-portal YUKTI (Young India Combating COVID with Knowledge, Technology and Innovation).
A. Human Resource Development
B. Science and Technology
C. MSMEs
D. External Affairs

Answer and Explanation

Answer: A

HRD Minister Ramesh Pokhriyal “Nishank” has launched a web-portal YUKTI (Young India Combating COVID with Knowledge, Technology and Innovation).

Question 6:__________________ has developed a double-layered Khadi mask to contain the spread of COVID-19.
A. Khadi and Village Industries Company
B. Khadi and Village Industries Corporation
C. Khadi and Village Industries Commission
D. Khadi and Village Industries Ministry

Answer and Explanation

Answer: C

Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has developed a double-layered Khadi mask to contain the spread of COVID-19. Headquarters: Mumbai || Agency executive: Vinai Kumar Saxena (Chairperson).

Question 7:Where is the Headquarter of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC)?
A. Bern
B. The Hague
C. Vienna
D. Paris

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Vienna, Austria || Secretary general: Mohammed Barkindo

Question 8:Who is the Managing Director‎ of International Monetary Fund ?
A. ‎Kristalina Georgieva
B. Christine Lagarde
C. Gita Gopinath
D. David Malpass

Answer and Explanation

Answer: A

IMF: Headquarters – Washington DC || Managing Director‎ – ‎Kristalina Georgieva

Question 9: Where is the Headquarter of Karnataka Bank?
A. Mangalore
B. Udupi
C. Bengaluru
D. Chikmagalur

Answer and Explanation

Answer: A

Karnataka Bank: Headquarters- Mangalore || Tagline- Your Family Bank Across India

Question 10:The JallianwalaBagh massacre took place on 13 April 1919, when _________________ ordered troops of the British Indian Army to fire their rifles into a crowd of unarmed Indian civilians in JallianwalaBagh, Amritsar, Punjab.
A. George Curzon
B. Reginald Dyer
C. Robert Clive
D. Michael O’Dwyer

Answer and Explanation

Answer: B

The JallianwalaBagh massacre, also known as the Amritsar massacre, took place on 13 April 1919, when Acting Brigadier-General Reginald Dyer ordered troops of the British Indian Army to fire their rifles into a crowd of unarmed Indian civilians in JallianwalaBagh, Amritsar, Punjab.

Daily Current Affairs: 13th April

Daily Current Affairs 13 April 2020 Current Affairs Quiz 13 April 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest