Current Affairs Quiz 14th 15th April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14th 15th April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14th 15th April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14th 15th April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 14th 15th April 2020

Question 1:_____________ station has become first railway station to get sanitizing tunnel.
A. Ahmedabad
B. Mumbai Central
C. New Delhi Railway Station
D. Varanasi Junction

Answer and Explanation

Answer: A

Ahmedabad station has become first railway station to get sanitizing tunnel. Chairman of Railway Board: Vinod Kumar Yadav || Headquarters of Indian Railway: New Delhi.

Question 2:____________ becomes the first state to integrate allopathy and Ayurveda to treat COVID-19 patients.
A. Rajasthan
B. Goa
C. Kerala
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Goa becomes the first state to integrate allopathy and Ayurveda to treat COVID-19 patients.

Question 3:Prasar Bharti has rolled out a new channel called _____________.
A. DD Retro
B. DD Classic
C. DD Super Old
D. DD Nostalgia

Answer and Explanation

Answer: A

Prasar Bharti has rolled out a new channel called ‘DD Retro’. The ‘DD Retro’ will be specifically dedicated to old classics of Doordarshan.

Question 4:AIIMS and Bharat Electronics Limited have set up India’s first remote health monitoring system in ____________.
A. Rishikesh
B. Bhopal
C. New Delhi
D. Jodhpur

Answer and Explanation

Answer: A

AIIMS and Bharat Electronics Limited have set up India’s first remote health monitoring system in Rishikesh.

Question 5:Jim Corbett, situated in ____________ has built isolation wards for animals thus becoming India’s first quarantine facility for animals.
A. Uttarakhand
B. Assam
C. Sikkim
D. Arunachal Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Jim Corbett, situated in Uttarakhand has built isolation wards for animals thus becoming India’s first quarantine facility for animals.

Question 6:___________ has approved the sale of Harpoon missiles, torpedoes worth USD 155 million to India.
A. Japan
B. Russia
C. USA
D. China

Answer and Explanation

Answer: C

USA has approved the sale of Harpoon missiles, torpedoes worth USD 155 million to India.

Question 7:Minister of Petroleum and Natural Gas and Steel, ______________ participated in the G20 Extraordinary Energy Ministers’ virtual Meeting.
A. Pratap Chandra Sarangi
B. Baijayant Panda
C. Dharmendra Pradhan
D. Mukhtar Abbas Naqvi

Answer and Explanation

Answer: C

Minister of Petroleum and Natural Gas and Steel, Dharmendra Pradhan participated in the G20 Extraordinary Energy Ministers’ virtual Meeting.

Question 8:The _______________ has approved acquisition of 93 per cent stake in Apollo Tyres by Emerald Sage Investment.
A. CCI
B. FICCI
C. NASSCOM
D. ASSCHOM

Answer and Explanation

Answer: A

The Competition Commission of India has approved acquisition of 93 per cent stake in Apollo Tyres by Emerald Sage Investment.

Question 9:According to WHO, for the first time, the global community is preparing to celebrate ____________ as the first World Chagas Disease Day.
A. 14 April
B. 15 April
C. 16 April
D. 17 April

Answer and Explanation

Answer: A

According to WHO, for the first time, the global community is preparing to celebrate 14 April as the first World Chagas Disease Day.

Question 10:Who is the CEO of NITI Aayog
A. Arvind Panagariya
B. Amitabh Kant
C. Ajay Bhushan Pandey
D. Rajiv Kumar

Answer and Explanation

Answer: B

Chairperson of NITI Aayog: Narendra Modi || Chief Executive Officer : Amitabh Kant || Vice Chairperson: Rajiv Kumar || Headquarters: New Delhi.

Daily Current Affairs: 14th 15th April

Daily Current Affairs 14 & 15 April 2020 Current Affairs Quiz 14 & 15 April 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest