Current Affairs Quiz 16 April 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 April 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 April 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 April 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 16 April 2019

Question 1:The _______ Edition of APJ Abdul Kalam Innovation Conclave was held at Chandigarh University, Mohali.
A. 4th
B. 5th
C. 6th
D. 7th

Answer and Explanation

Answer: A

The 4th Edition of APJ Abdul Kalam Innovation Conclave was held at Chandigarh University, Mohali.

Question 2:India’s first Foreign Interactive Bird Park was launched by __________ Leisure Pvt in Mumbai.
A. Imagica
B. EsselWorld
C. Wonderla
D. Queens Land

Answer and Explanation

Answer: B

India’s first Foreign Interactive Bird Park was launched by EsselWorld Leisure Pvt in Mumbai.

Question 3:Who is the current Comptroller and Auditor General of India?
A. Rajiv Mehrishi
B. Achal Kumar Jyoti
C. Rajiv Gauba
D. Shashi Kant Sharma

Answer and Explanation

Answer: A

Rajiv Mehrishi is a retired Indian Administrative Service officer of 1978 batch belonging to Rajasthan cadre. He is the current Comptroller and Auditor General of India and Vice – Chairman of United Nations Panel of External Auditors. He was appointed the Home Secretary of India on 31 August 2015.

Question 4:The world’s first Armed Amphibious Drone Boat named ‘Marine Lizard’ was tested by __________.
A. China
B. Russia
C. USA
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: A

The world’s first Armed Amphibious Drone Boat named ‘Marine Lizard’ was tested by China.

Question 5:The Australian and Indian Navy have concluded a two-week long bilateral maritime exercise code-named ________.
A. AUSINDEX
B. AUSIND
C. EXINDAUS
D. EXAUSIND

Answer and Explanation

Answer: A

The Australian and Indian Navy have concluded a two-week long bilateral maritime exercise code-named AUSINDEX.

Question 6:Meena Kumari from India has clinched Gold medal in the ________ at the Boxing World Cup in Cologne.
A. 74 kg event
B. 64 kg event
C. 54 kg event
D. 48 kg event

Answer and Explanation

Answer: C

Meena Kumari from India has clinched Gold medal in the 54 kg event at the Boxing World Cup in Cologne.

Question 7:__________’ British driver Lewis Hamilton has won Chinese Grand Prix.
A. Ferrari
B. BMW
C. Mercedes
D. Honda

Answer and Explanation

Answer: C

Mercedes’ British driver Lewis Hamilton has won Chinese Grand Prix.

Question 8:Where is the Headquarter of International Hockey Federation?
A. Lausanne
B. Lucerne
C. Geneva
D. Montreux

Answer and Explanation

Answer: A

About :- President: Narinder Batra || Headquarters: Lausanne, Switzerland || CEO: Kelly Fairweather || Founded: 7 January 1924 || Motto: FairPlay Friendship Forever || Affiliation: International Olympic Committee.

Question 9:_________ will host World’s Foremost Artificial Intelligence Summit at the Dubai World Trade Centre.
A. Iran
B. Saudi Arabia
C. Qatar
D. UAE

Answer and Explanation

Answer: D

UAE will host World’s Foremost Artificial Intelligence Summit at the Dubai World Trade Centre.

Question 10:Central Marine Fisheries Research Institute has signed an pact with ________ to map, validate and protect smaller wetlands in coastal regions.
A. NIA
B. ISRO
C. DRDO
D. HAL

Answer and Explanation

Answer: B

Central Marine Fisheries Research Institute has signed a pact with ISRO to map, validate and protect smaller wetlands in coastal regions.

Daily Current Affairs: 16 April

General Knowledge Tests for April-2019
Happy Learning!
April-1April-2April-3April-4April-5
April-6April-7April-8April-9April-10
April-11April-12April-13April-14April-15
April-16April-17April-18April-19April-20
April-21April-22April-23April-24April-25
April-26April-27April-28April-29April-30

Daily Current Affairs 16 April 2019 Current Affairs Quiz 16 April 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest