Current Affairs Quiz 16th April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16th April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16th April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16th April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 16th April 2020

Question 1:Who is the Current Minister of State (I/C) for Tourism?
A. Prahalad Singh Patel
B. Pralhad Joshi
C. Narendra Singh Tomar
D. Rakesh Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Minister of State (I/C) for Tourism: Prahalad Singh Patel.

Question 2: ________________ will be organizing free live counseling sessions on free-to-air DTH channels for secondary and senior secondary levels.
A. CBSE
B. NIOS
C. UGC
D. AICTE

Answer and Explanation

Answer: B

National Institute of Open Schooling (NIOS) will be organizing free live counseling sessions on free-to-air DTH channels for secondary and senior secondary levels.

Question 3:Indian Council of Medical Research has given permission to ____________ to start ‘Pool Testing’ of COVID-19 samples thus becoming the first state to start ‘Pool Testing’ of Covid-19 samples.
A. Uttar Pradesh
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Delhi

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Council of Medical Research has given permission to Uttar Pradesh to start ‘Pool Testing’ of COVID-19 samples thus becoming the first state to start ‘Pool Testing’ of Covid-19 samples.

Question 4: The ruling democratic party of South Korea President __________ won the South Korea election taking 180 seats.
A. Moon Jae-in
B. Park Geun‑hye
C. Kim Jong-un
D. Kim Jung-sook

Answer and Explanation

Answer: A

The ruling democratic party of South Korea President Moon Jae-in won the election taking 180 seats. Capital: Seoul || President: Moon Jae-in || Currency: South Korean won

Question 5:____________ ‘Fund of Funds’ will be approved by Indian Government to buy up to 15% equity in MSMEs with high credit rating that want to list on stock exchanges.
A. Rs 10000 crore
B. Rs 15000 crore
C. Rs 20000 crore
D. Rs 25000 crore

Answer and Explanation

Answer: A

Rs 10000 crore ‘Fund of Funds’ will be approved by Indian Government to buy up to 15% equity in MSMEs with high credit rating that want to list on stock exchanges.

Question 6:Ajay Mahajan has been appointed as Managing Director & Chief Executive Officer of _____________.
A. Fitch India Ratings
B. ICRA Ratings
C. CARE Ratings
D. CRISIL

Answer and Explanation

Answer: C

Ajay Mahajan has been appointed as Managing Director & Chief Executive Officer of CARE Ratings. CARE Ratings commenced operations in April 1993 and in over 25 years, it has established itself as the second-largest credit rating agency in India. With the rating volume of debt of around Rs. 128.37 lakh crores (as on March 31, 2019).

Question 7:World Voice Day is a worldwide annual event that takes place on ____________ devoted to the celebration of the phenomenon of voice.
A. April 15
B. April 18
C. April 16
D. April 17

Answer and Explanation

Answer: C

World Voice Day is a worldwide annual event that takes place on April 16 devoted to the celebration of the phenomenon of voice.

Question 8:________________ has launched ‘Sahyog’ App to collect information about COVID-19 specific data sets through community engagement.
A. The Survey of India
B. Archaeological Survey of India
C. Geological Survey of India
D. Indian Institute of Remote Sensing

Survey and Explanation

Answer: A

The Survey of India has launched ‘Sahyog’ App to collect information about COVID-19 specific data sets through community engagement.

Question 9:_________________ has developed kiosk ‘COVSACK’ for COVID-19 sample collection.
A. Defence Research and Development Organisation
B. Bharat Electronics Limited
C. Engineers India Limited
D. Bharat Dynamics Limited

Answer and Explanation

Answer: A

Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed kiosk ‘COVSACK’ for COVID-19 sample collection. Chairman of DRDO: G Satheesh Reddy || Headquarters of DRDO: New Delhi.

Question 10: Where is the Headquarter of The National Institute of Open Schooling?
A. Chennai
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: B

The National Institute of Open Schooling, formerly National Open School, is the board of education under the Union Government of India. Headquarters location: New Delhi || Founded: 3 November 1989 || Parent organization: Ministry of Human Resource Development || Chairman: Prof C B Sharma.

Daily Current Affairs: 16th April

Daily Current Affairs 16 April 2020 Current Affairs Quiz 16 April 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest