Current Affairs Quiz 18th-19th April April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18th-19th April April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18th-19th April April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18th-19th April April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 18th-19th April April 2020

Question 1:The ____________’s iconic sporting motorcycle brand ‘Norton’ has been acquired by TVS Motor Company.
A. Spain
B. France
C. Germany
D. United Kingdom

Answer and Explanation

Answer: D

The United Kingdom’s iconic sporting motorcycle brand ‘Norton’ has been acquired by TVS Motor Company. Founded by James Lansdowne Norton, in Birmingham, in 1898, Norton Motorcycles is among the most popular British motorcycle brands of all tim

Question 2: Book ‘Shuttling to the Top: The Story of ____________’ is authored by Krishnaswamy V was published by HarperCollins.
A. Saina Nehwal
B. P.V. Sindhu
C. Jwala Gutta
D. Pullela Gopichand

Answer and Explanation

Answer: B

Book ‘Shuttling to the Top: The Story of P.V. Sindhu’ is authored by Krishnaswamy V was published by HarperCollins. Krishnaswamy V is a sports journalist who has covered seven Olympic Games and numerous international championships in badminton.

Question 3:Agriculture Minister _____________ has launched a mobile application ‘KisanRath’, developed by the National Informatics Centre (NIC).
A. Narendra Singh Tomar
B. Thawar Chand Gehlot
C. Narottam Mishra
D. Ram Vilas Paswan

Answer and Explanation

Answer: A

Agriculture Minister Narendra Singh Tomar has launched a mobile application ‘KisanRath’, developed by the National Informatics Centre (NIC). Aim: To facilitate transportation of foodgrains and perishables during lockdown.

Question 4:The International Day for Monuments and Sites also known as World Heritage Day is an international observance held on _____________.
A. 18 April
B. 19 April
C. 20 April
D. 21 April

Answer and Explanation

Answer: A

The International Day for Monuments and Sites also known as World Heritage Day is an international observance held on 18 April. Theme: ‘Shared Culture, Shared Heritage, Shared Responsibility’.

Question 5:National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRDPR) in collaboration with the _____________ to train community leaders online to combat COVID-19.
A. WEF
B. WTO
C. UNESCO
D. UNICEF

Answer and Explanation

Answer: D

National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRDPR) in collaboration with the United Nations Children’s Fund to train community leaders online to combat COVID-19.

Question 6:The Mascot for ___________ 2022 Asian Para Games was unveiled.
A. Zhejiang
B. Guangzhou
C. Hangzhou
D. Suzhou

Answer and Explanation

Answer: C

The Mascot for Hangzhou 2022 Asian Para Games was unveiled. The ‘Divine Bird’ named Feifei is a messenger of joy and cultural distinction .

Question 7:______________ at 31st position surpassed compatriot Gnanasekaran Sathiyan to become the highest-ranked Indian men table tennis player.
A. Harmeet Desai
B. Anthony Amalraj
C. Achanta Sharath Kamal
D. Linton Das

Answer and Explanation

Answer: C

Achanta Sharath Kamal at 31st position surpassed compatriot Gnanasekaran Sathiyan to become the highest-ranked Indian men table tennis player.

Question 8:_____________ Chief Minister Bhupesh Baghel has recently ‘Cghaat’ Portal to provide home delivery.
A. Chhattisgarh
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Tripura

Answer and Explanation

Answer: A

Chhattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel has recently ‘Cghaat’ Portal to provide home delivery. Governor of Chhattisgarh: AnusuiyaUikey.

Question 9:How many UNESCO World Heritage Sites does India has currently?
A. 36
B. 37
C. 38
D. 39

Answer and Explanation

Answer: C

There are 38 World Heritage Sites located in India. These include 30 cultural sites, seven natural sites and one mixed-criteria site. India has the sixth largest number of sites in the world.

Question 10:World liver day is observed on every ___________, to spread awareness about liver related disease.
A. 18 April
B. 19 April
C. 20 April
D. 21 April

Answer and Explanation

Answer: B

World liver day is observed on every 19 April, to spread awareness about liver related disease. The liver is the second largest and the most complex organ in the body, with the exception of the brain. It is a key player in your body’s digestive system.

Daily Current Affairs: 18th-19th April April

Daily Current Affairs 18 & 19 April 2020 Current Affairs Quiz 18 & 19 April 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest