Current Affairs Quiz 20th-21st April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20th-21st April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20th-21st April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20th-21st April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 20th-21st April 2020

Question 1:______________ has become first state to Geo-tag community kitchens.
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

Uttar Pradesh has become first state to Geo-tag community kitchens. UP Governor– Anandiben Patel

Question 2:Union Minister for Culture (I/C) _____________ has launched ‘National List of Intangible Cultural Heritage of India’.
A. Rakesh Singh
B. Prahlad Singh Patel
C. Pralhad Joshi
D. Narendra Singh Tomar

Answer and Explanation

Answer: B

Union Minister for Culture (I/C) Prahlad Singh Patel has launched ‘National List of Intangible Cultural Heritage of India’.

Question 3:___________ has launched voice banking services by integrating its AI powered multi-channel chat-bot iPal with Amazon Alexa and Google Assistant.
A. Axis Bank
B. IDBI Bank
C. HDFC Bank
D. ICICI Bank

Answer and Explanation

Answer: D

ICICI Bank has launched voice banking services by integrating its AI powered multi-channel chat-bot iPal with Amazon Alexa and Google Assistant.

Question 4:Fitch Solutions has slashed GDP Growth forecast of India to _____________ for the financial year 2020-21.
A. 1.8%
B. 1.9%
C. 1.7%
D. 1.6%

Answer and Explanation

Answer: A

Fitch Solutions has slashed GDP Growth forecast of India to 1.8% for the financial year 2020-21. Headquarters: New York || CEO: Paul Taylor

Question 5: Government of India has announced setting up of a new task force, headed by member ____________ professor Vinod Paul and Principal Scientific Advisor to the government, K Vijayraghavan, to work on the development of vaccines and potential drugs for COVID-19.
A. NITI Aayog
B. ICMR
C. AIIMS
D. TIFR

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has announced setting up of a new task force to work on the development of vaccines and potential drugs for COVID-19. It will be headed by member NITI Aayog professor Vinod Paul and Principal Scientific Advisor to the government, K Vijayraghavan.

Question 6:IT services provider ___________ had faced ‘Maze’ Ransomware Attack that has caused disruptions to its clients.
A. TCS
B. Infosys
C. Cognizant
D. Wipro

Answer and Explanation

Answer: C

IT services provider Cognizant had faced ‘Maze’ Ransomware Attack that has caused disruptions to its clients. CEO: Brian Humphries

Question 7:Indian Institute of Management ________ has developed a vital digital tool ‘COVID FYI’ (covidfyi.in)’ to fight misinformation during the COVID-19 pandemic.
A. Lucknow
B. Ahmedabad
C. Kozhikode
D. Indore

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Institute of Management Kozhikode has developed a vital digital tool ‘COVID FYI’ (covidfyi.in)’ to fight misinformation during the COVID-19 pandemic.

Question 8:World Creativity and Innovation Day is observed on _________ in order to raise awareness about the role of innovation and creativity in each aspect of human development.
A. April 21
B. April 20
C. April 22
D. April 23

Answer and Explanation

Answer: A

World Creativity and Innovation Day is observed on April 21 in order to raise awareness about the role of innovation and creativity in each aspect of human development.

Question 9: The United Nations observes the UN Chinese Language Day every year on ____________.
A. April 21
B. April 20
C. April 22
D. April 23

Answer and Explanation

Answer: B

The United Nations observes the UN Chinese Language Day every year on April 20. The contribution of Chinese literature, poetry and language in world culture is highlighted on this day.

Question 10:The Government of India celebrates April 21 every year as ‘____________’ .
A. National Police Day
B. Civil Services day
C. National Unity Day
D. National Book Day

Answer and Explanation

Answer: B

The Government of India celebrates April 21 every year as ‘Civil Services day’ as an occasion for the civil servants to rededicate themselves to the cause of citizen and renew their commitments to public service and excellence in work

Daily Current Affairs: 20th-21st April

Daily Current Affairs 20 & 21 April 2020 Current Affairs Quiz 20 & 21 April 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest