Current Affairs Quiz 24 April 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24 April 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24 April 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24 April 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 24 April 2019

Question 1:The Economist Intelligence Unit was founded in _______, with its headquarters in London, England.
A. 1946
B. 1945
C. 1949
D. 1951

Answer and Explanation

Answer: A

The Economist Intelligence Unit was founded in 1946, with its headquarters in London, England.

Question 2:Where is the Headquarter of CSIR?
A. Hyderabad
B. Pune
C. New Delhi
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: C

CSIR Headquarter: New Delhi || Director General: Shekhar C. Mande.

Question 3:________ General Insurance has launched Cyber Defence Insurance to protect businesses from financial loss due to cyber-attacks.
A. SBI
B. ICICI
C. HDFC
D. Axis

Answer and Explanation

Answer: A

SBI General Insurance has launched Cyber Defence Insurance to protect businesses from financial loss due to cyber-attacks.

Question 4:National Panchayati Raj Day is the national day of Panchayati Raj System in India celebrated by Ministry of Panchayati Raj on ________ annually.
A. 23 April
B. 24 April
C. 26 April
D. 25 April

Answer and Explanation

Answer: B

National Panchayati Raj Day is the national day of Panchayati Raj System in India celebrated by Ministry of Panchayati Raj on 24 April annually.

Question 5:The UAE Govt. has adopted the National Artificial Intelligence Strategy ________.
A. 2031
B. 2021
C. 2025
D. 2030

Answer and Explanation

Answer: A

The UAE Govt. has adopted the National Artificial Intelligence Strategy 2031. The aim is to develop an integrated system that employs artificial intelligence in vital areas of UAE.

Question 6:World Book Day on 23 April is an annual event organized by ____________ to promote reading, publishing, and copyright.
A. WEF
B. ICAN
C. UNICEF
D. UNESCO

Answer and Explanation

Answer: D

World Book Day, also known as World Book and Copyright Day, or International Day of the Book, is an annual event organized by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization to promote reading, publishing, and copyright.

Question 7:UN English Language Day is observed annually on 23 April.It is the birth anniversary of Dramatist ______________.
A. Charles Dickens
B. Miguel de Cervantes
C. William Shakespeare
D. Oscar Wilde

Answer and Explanation

Answer: C

UN English Language Day is observed annually on 23 April.It is the birth anniversary of Dramatist William Shakespeare.

Question 8:Titan was ranked __________ among the top 100 global luxury companies, Acc. to a report is published by Deloitte.
A. 35th
B. 22nd
C. 31st
D. 27th

Answer and Explanation

Answer: D

Titan was ranked 27th among the top 100 global luxury companies, Acc. to a report is published by Deloitte.

Question 9:Akademik Lomonosov is a non-self-propelled power ship to be operated as the first ___________ floating nuclear power station.
A. Japanese
B. Italian
C. German
D. Russian

Answer and Explanation

Answer: D

Akademik Lomonosov is a non-self-propelled power ship to be operated as the first Russian floating nuclear power station.

Question 10:Union Minister of State (IC) in the Ministry of AYUSH is _________.
A. Jitendra Singh
B. Dharmendra Pradhan
C. Santosh Gangwar
D. Shripad Naik

Answer and Explanation

Answer: D

Union Minister of State (IC) in the Ministry of AYUSH: Shripad Naik.

Daily Current Affairs: 24 April

General Knowledge Tests for April-2019
Happy Learning!
April-1April-2April-3April-4April-5
April-6April-7April-8April-9April-10
April-11April-12April-13April-14April-15
April-16April-17April-18April-19April-20
April-21April-22April-23April-24April-25
April-26April-27April-28April-29April-30

Daily Current Affairs 24 April 2019 Current Affairs Quiz 24 April 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest