Current Affairs Quiz 24rd April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24rd April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24rd April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24rd April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 24rd April 2020

Question 1:Gujarat Chief Minister ________________ has launched ‘Sujalam Sufalam Jal Sanchay Abhiyan’ which is a conservation plan to deepen water bodies in the state before monsoon.
A. Vijay Rupani
B. Anandiben Patel
C. Nitinbhai Patel
D. Jitu Vaghani

Answer and Explanation

Answer: A

Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has launched ‘Sujalam Sufalam Jal Sanchay Abhiyan’ which is a conservation plan to deepen water bodies in the state before monsoon.

Question 2:___________ will host SAARC virtual conference on COVID-19.
A. India
B. Pakistan
C. Nepal
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: B

Pakistan will host SAARC virtual conference on COVID-19. The South Asian Association for Regional Cooperation is the regional intergovernmental organization and geopolitical union of states in South Asia. Its member states are Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, the Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka. Pakistan: Currency: Pakistani rupee || Capital: Islamabad || Prime minister: Imran Khan || President: Arif Alvi

Question 3: ___________ is selected by Israel’s Ministry of Finance to transform its banking sector by building a banking service bureau.
A. TCS
B. Infosys
C. Cognizant
D. IBM

Answer and Explanation

Answer: A

TCS is selected by Israel’s Ministry of Finance to transform its banking sector by building a banking service bureau. It will be powered by the TCS BaNCS Global Banking Platform.

Question 4:National Panchayati Raj Day is the national day of Panchayati Raj System in India celebrated by Ministry of Panchayati Raj on __________ annually.
A. 24 April
B. 25 April
C. 26 April
D. 27 April

Answer and Explanation

Answer: A

National Panchayati Raj Day is the national day of Panchayati Raj System in India celebrated by Ministry of Panchayati Raj on 24 April annually. Then Prime Minister of India Manmohan Singh declared the first National Panchayati Raj Day on 24 April 2010.

Question 5:UN English Language Day is observed annually on 23 April.
A. 26 April
B. 25 April
C. 24 April
D. 23 April

Answer and Explanation

Answer: D

UN English Language Day is observed annually on 23 April. It marks the birthday and date of death of famed writer William Shakespeare. The event was established by UN’s Department of Public Information in 2010 “to celebrate multilingualism and cultural diversity as well as to promote equal use of all six official languages throughout the Organization”.

Question 6:________________ has been named as one of the ambassadors for Badminton World Federation’s ‘I Am Badminton’ awareness campaign.
A. Saina Nehwal
B. Srikanth Kidambi
C. PV Sindhu
D. Parupalli Kashyap

Answer and Explanation

Answer: C

PV Sindhu has been named as one of the ambassadors for Badminton World Federation’s ‘I Am Badminton’ awareness campaign.

Question 7:National Anti Doping Agency (NADA) in collaboration with _____________ Federation of India to launch ‘Anti-Doping Awareness’ Session.
A. Wrestling
B. Badminton
C. Boxing
D. Chess

Answer and Explanation

Answer: C

National Anti Doping Agency (NADA) in collaboration with Boxing Federation of India (BFI) to launch ‘Anti-Doping Awareness’ Session. National Anti Doping Agency (NADA): CEO: Navin Agarwal || Headquarters: New Delhi, India

Question 8:Where is the Headquarter of SAARC?
A. Nepal
B. India
C. Bangladesh
D. Pakistan

Answer and Explanation

Answer: A

Founded: 8 December 1985, Dhaka, Bangladesh || Headquarters: Kathmandu, Nepal

Question 9:Indian Government has launched _____________ which is a common national program for inviting e-learning Content contributions.
A. VidyaDaan 2.0
B. GyanDaan 2.0
C. BudhhaDaan 2.0
D. JinaDaan 2.0

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Government has launched ‘VidyaDaan 2.0’ which is a common national program for inviting e-learning Content contributions. MHRD: Minister of Human Resource Development- Ramesh Pokhriyal || Constituency- Haridwar, Uttarakhand.

Daily Current Affairs: 24rd April

Daily Current Affairs 24 April 2020 Current Affairs Quiz 24 April 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest