Current Affairs Quiz 25th 26th April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 25th 26th April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 25th 26th April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 25th 26th April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 25th 26th April 2020

Question 1:_____________ has become first state with in-house facility of virtual courts through video conferencing.
A. Uttar Pradesh
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

Uttar Pradesh has become first state with in-house facility of virtual courts through video conferencing. Governor of Uttar Pradesh: Anandiben Patel.

Question 2:Alireza Firouzja of Iran has defeated ___________ chess grandmaster Magnus Carlsen in final of Banter Blitz Cup.
A. Spanish
B. Norwegian
C. Polish
D. German

Answer and Explanation

Answer: B

Magnus Carlsen is a Norwegian chess grandmaster who is the current World Chess Champion, World Rapid Chess Champion and World Blitz Chess Champion. Carlsen first reached the top of the FIDE world rankings in 2010, and trails only Garry Kasparov in time spent as the highest rated player in the world.

Question 3:United Nations Office on Drugs and Crimes has launched a ‘Lockdown Learners’ series of online dialogues with students and educators in ______________.
A. India
B. France
C. Japan
D. China

Answer and Explanation

Answer: A

United Nations Office on Drugs and Crimes has launched a ‘Lockdown Learners’ series of online dialogues with students and educators in India. United Nations Office on Drugs and Crimes (UNODC): Headquarters: Vienna, Austria || Founded: 1997

Question 4:_______________ Government commemorated ‘Khongjom Day’ at Khongjom War Memorial Complex, Thoubal.
A. Manipur
B. Mizoram
C. Tripura
D. Sikkim

Answer and Explanation

Answer: A

Manipur Government commemorated ‘Khongjom Day’ at Khongjom War Memorial Complex, Thoubal, Manipur in the memory of Anglo-Manipuri War in 1891. Manipur Chief Minister: N. Biren Singh || Governor of Manipur: Najma Heptulla.

Question 5:Indian Government has declared ___________ as a public utility service for six months under the provisions of the Industrial Disputes Act 1947.
A. Banking Industry
B. Agriculture Industry
C. Mining Industry
D. Logistic Industry

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Government has declared Banking Industry as a public utility service for six months under the provisions of the Industrial Disputes Act 1947.

Question 6: Vodafone idea and ____________ have launched the ‘Recharge Saathi’ program.
A. Freecharge
B. Mobikwik
C. Paytm
D. Amazon Pay

Answer and Explanation

Answer: C

Vodafone idea and Paytm have launched the ‘Recharge Saathi’ program. Aim: To help individuals and small businesses to earn additional income via Cash-back. CEO: Ravinder Takkar || Headquarters: Gandhinagar

Question 7:_______________ has launched ‘e-karyalay’ App for movement of files.
A. Border Security Force
B. Central Reserve Police Force
C. Central Industrial Security Force
D. Indo-Tibetan Border Police

Answer and Explanation

Answer: C

Central Industrial Security Force (CISF) has launched ‘e-karyalay’ App for movement of files. Director-General of CISF: Rajesh Ranjan || CISF established: 1969.

Question 8:_____________ took oath as Central Vigilance Commissioner of India.
A. Sanjay Kothari
B. Sanjay Kasliwal
C. Sanjay Shah
D. Sanjay Patni

Answer and Explanation

Answer: A

Sanjay Kothari took oath as Central Vigilance Commissioner of India. Central Vigilance Commission: Formed On: February 1964 || Headquarters: New Delhi.

Question 9:World Intellectual Property Day is observed annually on _____________.
A. 26 April
B. 27 April
C. 28 April
D. 29 April

Answer and Explanation

Answer: A

World Intellectual Property Day is observed annually on 26 April. The event was established by the World Intellectual Property Organization (WIPO) in 2000 to “raise awareness of how patents, copyright, trademarks and designs impact on daily life”. Theme: ‘Innovate for a Green Future’ WIPO: Headquarters: Geneva, Switzerland || CEO: Francis Gurry

Question 10:___________is an international observance commemorated every year on 25 April and recognizes global efforts to control it.
A. World TB Day
B. World Malaria Day
C. World Cancer Day
D. World AIDS Day

Answer and Explanation

Answer: B

World Malaria Day is an international observance commemorated every year on 25 April and recognizes global efforts to control malaria. Globally, 3.3 billion people in 106 countries are at risk of malaria. In 2012, malaria caused an estimated 627,000 deaths, mostly among African children. Theme: ‘Zero malaria starts with me’

Daily Current Affairs: 25th 26th April

Daily Current Affairs 25 & 26 April 2020 Current Affairs Quiz 25 & 26 April 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest