Current Affairs Quiz 27th 28th April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27th 28th April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 27th 28th April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 27th 28th April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 27th 28th April 2020

Question 1:______________ Government has launched ‘Jivan Shakti Yojana’ for women in urban areas can earn by making masks at home.
A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Karnataka
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

Madhya Pradesh Government has launched ‘Jivan Shakti Yojana’ for women in urban areas can earn by making masks at home. Governor of Madhya Pradesh: Lal Ji Tandon.

Question 2:___________ named its first Mars exploration mission as Tianwen-1.
A. Japan
B. China
C. South Korea
D. North Korea

Answer and Explanation

Answer: B

China named its first Mars exploration mission as Tianwen-1. China : Capital– Beijing || Currency– Renminbi || President– Xi Jinping

Question 3:Where is the Headquarter of Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)?
A. Sweden
B. Austria
C. Spain
D. Norway

Answer and Explanation

Answer: A

Stockholm International Peace Research Institute is an international institute based in Sweden, dedicated to research into conflict, armaments, arms control and disarmament. SIPRI: Headquarters– Stockholm, Sweden || Chairman– Jan Eliasson

Question 4:______________ has rolled out a new video conferencing feature, ‘Messenger Rooms’ that can soon accommodate up to 50 people in a single video conference call.
A. Facebook
B. Zoom
C. SnapChat
D. WeChat

Answer and Explanation

Answer: A

Facebook has rolled out a new video conferencing feature, ‘Messenger Rooms’ that can soon accommodate up to 50 people in a single video conference call.

Question 5:The annual World Day for Safety and Health at Work on __________ promotes the prevention of occupational accidents and diseases globally.
A. 28th April
B. 29th April
C. 30th April
D. 27th April

Answer and Explanation

Answer: A

The annual World Day for Safety and Health at Work on 28 April promotes the prevention of occupational accidents and diseases globally. Theme: ‘Stop the pandemic: Safety and health at work can save lives’.

Question 6: ______________ has approved Rs 585 crore for Himachal Pradesh State Roads Transformation Project.
A. ADB
B. IMF
C. WB
D. AIIB

Answer and Explanation

Answer: C

World Bank has approved Rs 585 crore for Himachal Pradesh State Roads Transformation Project.

Question 7:Former ___________ cricket captain Sana Mir has announce her retirement.
A. Maldives
B. Bangladesh
C. Pakistan
D. Afghanistan

Answer and Explanation

Answer: C

Former Pakistan cricket captain Sana Mir has announce her retirement. Sana Mir is a former Pakistani cricketer who served as a captain of the Pakistan national women’s cricket team in ODIs and T20Is. She played in 226 international matches, including 137 of those as captain of the side.

Question 8:_____________ has been awarded three national awards under separate categories for outstanding contribution by its Panchayati Raj Institutions.
A. Jammu and Kashmir UT
B. Puducherry UT
C. Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu UT
D. Ladakh UT

Answer and Explanation

Answer: A

Jammu and Kashmir UT has been awarded three national awards under separate categories for outstanding contribution by its Panchayati Raj Institutions.

Question 9: ________________ launched Special Liquidity Scheme for MSMEs through banks including Small Finance Banks, Non-Banking Financial Companies and Microfinance Institutions (MFIs).
A. SIDBI
B. NDB
C. NABARD
D. SEBI

Answer and Explanation

Answer: A

Small Industries Development Bank of India launched Special Liquidity Scheme for MSMEs through banks including Small Finance Banks, Non-Banking Financial Companies and Microfinance Institutions (MFIs). SIDBI: Headquarters location: Lucknow || Founded: 2 April 1990 || Mohammad Mustafa :Chairman and Managing Director

Question 10:______________ has become the largest power plant to achieve a 100% plant load factor (PLF) of 100 per cent.
A. NTPC Rihand
B. NTPC Vindhyachal
C. NTPC LARA
D. NTPC Dadri

Answer and Explanation

Answer: B

NTPC Vindhyachal has become the largest power plant to achieve a 100% plant load factor (PLF) of 100 per cent. It means that the power plant was run at its full capacity of 3760 MW for a certain period. NTPC: Headquarters: New Delhi || Gurdeep Singh (Chairman & MD)

Daily Current Affairs: 27th 28th April

Daily Current Affairs 27 & 28 April 2020 Current Affairs Quiz 27 & 28 April 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest