Current Affairs Quiz 29 April 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29 April 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29 April 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29 April 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 29 April 2019

Question 1:Researchers from IIT _________ have developed easy OCR system for Bharati Script.
A. Madras
B. Bombay
C. Delhi
D. Kanpur

Answer and Explanation

Answer: A

Bharati is being proposed as a common script for India. The Roman script is used as a common script for many European languages (English, French, German, Italian etc.), which facilitates communication across nations that speak and write those languages. Likewise a common script for the entire country is hoped to bring down many communication barriers in India.

Question 2:India (___________) has topped the charts at the International Shooting Sport Federation World Cup in Beijing.
A. 3 Golds, 2 Silver
B. 2 Golds, 1 Silver
C. 3 Golds, 1 Silver
D. 2 Golds, 2 Silver

Answer and Explanation

Answer: C

India (3 Golds, 1 Silver) has topped the charts at the International Shooting Sport Federation World Cup in Beijing.

Question 3:The 2019 Badminton Asia Championships, is a badminton tournament which take place at _________ in China.
A. Hubei
B. Wuhan
C. Chengdu
D. Chongqing

Answer and Explanation

Answer: B

The 2019 Badminton Asia Championships, is a badminton tournament which take place at Wuhan Sports Center Gymnasium in China.

Question 4:__________ of Australia has become first ever woman to officiate in a men’s ODI.
A. Claire Polosak
B. Claire Bucknor
C. Ruby Koertzen
D. Simi Taufel

Answer and Explanation

Answer: A

Claire Polosak of Australia has become first ever woman to officiate in a men’s ODI.

Question 5:Where is the Headquarter of Canara Bank?
A. Mangalore
B. Chennai
C. Bengaluru
D. Kochi

Answer and Explanation

Answer: C

About Canara Bank :- Headquarters: Bengaluru || T. N. Manoharan (Chairman) R. A. Shankara Narayan (MD & CEO) || Founder: Ammembal Subba Rao Pai

Question 6:Yes Bank Limited is India’s fourth largest private sector bank, founded by _________ and Ashok Kapur in 2004.
A. Ritu Kapoor
B. Renu Kapoor
C. Ram Kapoor
D. Rana Kapoor

Answer and Explanation

Answer: D

Yes Bank Limited is India’s fourth largest private sector bank, founded by Rana Kapoor and Ashok Kapur in 2004. It primarily operates as a corporate bank, with retail banking and also asset management as subsidiary functions.

Question 7:______________ has inducted strict rules on opening and running of current accounts of corporate borrowers in order to tackle fund diversion.
A. IBBI
B. RBI
C. Finance Ministry
D. NABARD

Answer and Explanation

Answer: B

RBI has inducted strict rules on opening and running of current accounts of corporate borrowers in order to tackle fund diversion.

Question 8:Where is the Headquarter of SCO?
A. Beijing
B. Shanghai
C. Manila
D. Jakarta

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Beijing, China || Deputy Secretaries General: SabyrImandosov; Wang Kaiwen; Aziz Nosirov; Vladimir Potapenko || Founded: 26 April 1996

Question 9:________ is the ‘Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare’.
A. 29th April
B. 28th April
C. 30th April
D. 27th April

Answer and Explanation

Answer: A

29th April is the ‘Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare’.

Question 10:Indian Army claimed that Mountaineering Expedition team spotted mysterious footprints of mythical creature _________ close to Nepal’s Makalu Base Camp.
A. Yeren
B. Mirka
C. Yeti
D. Hatti

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Army claimed that Mountaineering Expedition team spotted mysterious footprints of mythical creature “Yeti” close to Nepal’s Makalu Base Camp.

Daily Current Affairs: 29 April

General Knowledge Tests for April-2019
Happy Learning!
April-1April-2April-3April-4April-5
April-6April-7April-8April-9April-10
April-11April-12April-13April-14April-15
April-16April-17April-18April-19April-20
April-21April-22April-23April-24April-25
April-26April-27April-28April-29April-30

Daily Current Affairs 29 April 2019 Current Affairs Quiz 29 April 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest