Current Affairs Quiz 29th April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29th April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29th April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29th April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 29th April 2020

Question 1:Minister of Rural Development & Panchayati Raj _____________ has issued guidelines regarding the SVAMITVA scheme.
A. Narendra Singh Tomar
B. Thawar Chand Gehlot
C. Narottam Mishra
D. Ram Vilas Paswan

Answer and Explanation

Answer: A

Minister of Rural Development & Panchayati Raj Narendra Singh Tomar has issued guidelines regarding the SVAMITVA scheme. SVAMITVA scheme is a new initiative of the Ministry of Panchayati Raj to help in streamlining planning and revenue collection in rural areas and ensuring clarity on property rights .

Question 2:The King George Medical University in ____________, Uttar Pradesh has become the first Government Hospital in India to successfully launch the plasma therapy treatment for the COVID-19 patients.
A. Kanpur
B. Lucknow
C. Varanasi
D. Agra

Answer and Explanation

Answer: B

The King George Medical University in Lucknow, Uttar Pradesh has become the first Government Hospital in India to successfully launch the plasma therapy treatment for the COVID-19 patients.

Question 3:Indian-American Diplomat Manisha Singh has been nominated as USA’s next envoy to the ____________________.
A. Organisation for Economic Cooperation and Development
B. Organization of the Petroleum Exporting Countries
C. Organization for Security and Co-operation
D. International Labour Organization

Answer and Explanation

Answer: A

Indian-American Diplomat Manisha Singh has been nominated as USA’s next envoy to the Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD). Organisation for Economic Cooperation and Development: Headquarters: Paris, France || Secretary-General : Jose Angel Gurría

Question 4:___________ has cut its projections for India’s Economic Growth Rate to 1.8% from earlier 3.5% for 2020-21.
A. CRISIL
B. CARE
C. ICRA
D. TransUnion

Answer and Explanation

Answer: A

CRISIL has cut its projections for India’s Economic Growth Rate to 1.8% from earlier 3.5% for 2020-21.

Question 5:_______________ has been appointed as CMD of Housing and Urban Development Corporation.
A. Shiv Das Meena
B. Shiv Das Sharma
C. Shiv Sen Gupta
D. Shiv Das Roy

Answer and Explanation

Answer: A

Shiv Das Meena has been appointed as CMD of Housing and Urban Development Corporation. || The Housing and Urban Development Corporation Limited is a government-owned corporation in India. One of the public sector undertakings, it is listed Company on NSE and BSE with major shareholding of Government of India holding and is under the administrative control of the Ministry of Housing and Urban Affairs.

Question 6:World Veterinary Day is celebrated on the last ___________ of April.
A. Friday
B. Sunday
C. Saturday
D. Thursday

Answer and Explanation

Answer: C

World Veterinary Day is celebrated on the last Saturday of April. The veterinary day is celebrated on the last Saturday of April. It is observed every year to mark the importance of Veterinary doctors who serve to protect animals.

Question 7:______________ was ranked the top Indian institute and 57th globally in Times Higher Education Impact Rankings 2020.
A. IIT-Delhi
B. IIT-Bombay
C. IIT-Kharagpur
D. IIT-Madras

Answer and Explanation

Answer: C

IIT-Kharagpur was ranked the top Indian institute and 57th globally in Times Higher Education Impact Rankings 2020.

Question 8:_____________ has informed India that the exercise Pitch Black 2020 has been cancelled due to the Covid-19.
A. Australia
B. France
C. UAE
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: A

Australia has informed India that the exercise Pitch Black 2020 has been cancelled due to the Covid-19. The next edition will be held in 2022.

Question 9:J Arunkumar has been appointed as the head coach of __________ men’s national team.
A. USA
B. Canada
C. Ireland
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: A

J Arunkumar has been appointed as the head coach of USA men’s national team. J Arunkumar is a former Karnataka captain, scored 7208 first-class runs in a career spanning over 15 years, before becoming a coach in 2012.

Question 10:Who is the CEO of CRISIL?
A. Anshu Suyash
B. Ashu Suyash
C. Ayush Suyash
D. Ashu Suresh

Answer and Explanation

Answer: B

CRISIL: || CEO: Ashu Suyash || Headquarters: Mumbai

Daily Current Affairs: 29th April

Daily Current Affairs 29 April 2020 Current Affairs Quiz 29 April 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest