Current Affairs Quiz 3 April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 3 April 2020

Question 1:Who is the Minister of State for Personnel, Public Grievances and Pensions?
A. Jitendra Singh
B. Narendra Singh Tomar
C. SD Dev Gowda
D. SmritiIrani

Answer and Explanation

Answer: A

Minister of State for Personnel, Public Grievances and Pensions: Jitendra Singh.

Question 2:Bob Weighton of ________ has been officially recognized as the world’s oldest man by Guinness World Records.
A. USA
B. UK
C. France
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: B

Bob Weighton of UK has been officially recognized as the world’s oldest man by Guinness World Records.

Question 3:Donations for PM-CARES Fund granted 100% tax exemption under IT Act, ____________.
A. 1961
B. 1965
C. 1951
D. 1955

Answer and Explanation

Answer: A

The Income-tax Act, 1961 is the changing Statute of Income Tax in India. It provides for levy, administration, collection and recovery of Income Tax. The Government of India brought a draft statute called the “Direct Taxes Code” intended to replace the Income Tax Act,1961 and the Wealth Tax Act, 1957.

Question 4:Indian Railways’ Chittaranjan Locomotive Works, located in ___________, West Bengal, has set new world record by producing a total of 431 locomotives.
A. Asansol
B. Kolkata
C. Murshidabad
D. Malda

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Railways’ Chittaranjan Locomotive Works, located in Asansol, West Bengal, has set new world record by producing a total of 431 locomotives.

Question 5:India’s first coronavirus hospitalization insurance ‘Corona Care’ has been launched by _________ for Covid-19 treatment.
A. PhonePe
B. Amazon Pay
C. Google Pay
D. Ola Money

Answer and Explanation

Answer: A

India’s first coronavirus hospitalization insurance ‘Corona Care’ has been launched by PhonePe for Covid-19 treatment.

Question 6:Asian Development Bank has slashed India Growth estimate for FY21 to ______.
A. 4.1%
B. 4.2%
C. 4.0%
D. 4.4%

Answer and Explanation

Answer: C

Asian Development Bank has slashed India Growth estimate for FY21 to 4%.

Question 7:‘AarogyaSetu’ App was launched by ____________ under the Ministry of Electronics and Information Technology.
A. Bharat Informatics Limited
B. Bharat Electronics Limited
C. National Informatics Center
D. National Technology Center

Answer and Explanation

Answer: C

‘AarogyaSetu’ App was launched by National Informatics Center under the Ministry of Electronics and Information Technology.

Question 8:_______ method founder Tony Lewis has passed away.
A. DLS
B. LBW
C. Free-hit
D. 12th Man

Answer and Explanation

Answer: A

DLS method founder Tony Lewis has passed away. Anthony Robert Lewis CBE is a former Welsh cricketer, who captained England, became a journalist, went on to become the face of BBC Television cricket coverage in the 1990s, and became president of the Marylebone Cricket Club.

Question 9:_____________ will host the third edition of the Asian Youth Games (AYG) in Shantou in November 2021.
A. China
B. Japan
C. Korea
D. Malaysia

Answer and Explanation

Answer: A

China will host the third edition of the Asian Youth Games (AYG) in Shantou in November 2021.

Question 10:Where is the Headquarter of Asian Development Bank?
A. India
B. Philippines
C. China
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Masatsugu Asakawa || Membership: 68 countries || Founded: 19 December 1966

Daily Current Affairs: 3 April

Daily Current Affairs 3 April 2020 Current Affairs Quiz 3 April 2020 Current Affairs InfographicGk-Current-Affairs-Tests-June

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest