Current Affairs Quiz 30th April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30th April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30th April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30th April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30th April 2020

Question 1:_______________ has approved $1.5 billion loan to India to help fund its fight against COVID-19.
A. ADB
B. AIIB
C. IMF
D. WEF

Answer and Explanation

Answer: A

Asian Development Bank has approved $1.5 billion loan to India to help fund its fight against COVID-19. Asian Development Bank (ADB): Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Masatsugu Asakawa || Founded: 19 December 1966

Question 2:Minister of Environment, Forest and Climate change, _______________ has attended the 11th session of Petersberg Climate Dialogue.
A. Ramesh Pokhriyal
B. Prakash Javadekar
C. Ravi Shankar Prasad
D. Narendra Singh Tomar

Answer and Explanation

Answer: B

Minister of Environment, Forest and Climate change, Prakash Javadekar has attended the 11th session of Petersberg Climate Dialogue. The dialogue was hosted by Germany and was co-chaired by the United Kingdom.

Question 3:G-20 has launched ‘Access to COVID-19 Tools Accelerator’ initiative under the presidency of ________________.
A. Saudi Arabia
B. Argentina
C. Brazil
D. UAE

Answer and Explanation

Answer: A

G-20 has launched ‘Access to COVID-19 Tools Accelerator’ initiative under the presidency of Saudi Arabia. Aim: To leverage interdependencies for collective partnership and guiding investments for COVID-19 treatment.

Question 4: _______________has signed with Nokia to deploy Nokia’s SRAN solutions across nine circles in India to improve 4G network experience.
A. Bharti Airtel
B. Jio
C. Vodafone-Idea
D. BSNL

Answer and Explanation

Answer: A

Bharti Airtel has signed with Nokia to deploy Nokia’s SRAN solutions across nine circles in India to improve 4G network experience. Bharti Airtel: CEO: Gopal Vittal || Head Quarters: New Delhi || Nokia: Headquarters: Espoo, Finland || Risto Siilasmaa : chairman || Rajeev Suri : president and CEO

Question 5:Moody’s Investors Service has slashed India Growth forecast for FY2020 to __________ from 2.5%.
A. 2.0%
B. 1.5%
C. 1.8%
D. 1.2%

Answer and Explanation

Answer: A

Moody’s Investors Service has slashed India Growth forecast for FY2020 to 2.0% from 2.5%. Moody’s rating agency: Headquarters: New York || CEO: Raymond W. McDaniel Jr.

Question 6:Ayushman Bharat Diwas is celebrated every year on the ___________ in India.
A. 27th April
B. 28th April
C. 29th April
D. 30th April

Answer and Explanation

Answer: D

Ayushman Bharat Diwas is celebrated every year on the 30th April in India. Aim: To help provide and promote affordable medical facilities in the remote parts of the country.

Question 7:Pakistani batsman ____________ has been banned by Pakistan Cricket Board for all forms of cricket amid corruptions.
A. Babar Azam
B. Kamran Akmal
C. Umar Akmal
D. Mohammad Hafeez

Answer and Explanation

Answer: C

Pakistani batsman Umar Akmal has been banned by Pakistan Cricket Board for all forms of cricket amid corruptions. Umar Akmal failed to report details of corrupt approaches made to him ahead of 2020 PSL.

Question 8:The Men’s World boxing championship 2021 will be held in ____________.
A. Serbia
B. India
C. Russia
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: A

The Men’s World boxing championship 2021 will be held in Serbia. International Boxing Association (AIBA) has terminated the agreement signed in 2017 by India for hosting the rights of the men’s World boxing championship 2021.

Question 9:International Jazz Day is celebrated on ____________ by UNESCO.
A. 27th April
B. 28th April
C. 29th April
D. 30th April

Answer and Explanation

Answer: D

International Jazz Day is an International Day declared by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization in 2011 “to highlight jazz and its diplomatic role of uniting people in all corners of the globe.”

Question 10:Automobile giant____________ has developed low cost ventilators to combat COVID-19.
A. Tata Motors
B. Maruti Suzuki
C. Eicher Motors
D. Mahindra & Mahindra

Answer and Explanation

Answer: B

Automobile giant Maruti Suzuki has developed low cost ventilators to combat COVID-19. Chairman of Maruti Suzuki: RC Bhargava || Headquarters of Maruti Suzuki: New Delhi.

Daily Current Affairs: 30th April

Daily Current Affairs 30 April 2020 Current Affairs Quiz 30 April 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest