Current Affairs Quiz 5 April 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 April 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 April 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 April 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 5 April 2019

Question 1:Where is the headquarter of FIFA?
A. Switzerland
B. France
C. Austria
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: A

President: Gianni Infantino || Headquarters: Zürich, Switzerland || Founded at: Paris, France || Founded: 21 May 1904, Rue Saint-Honoré, Paris, France || Senior Vice-President: Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (AFC) || Membership: 211 national associations

Question 2:The Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) was partially removed from 3 of 9 districts of ___________.
A. Nagaland
B. Arunachal Pradesh
C. Assam
D. Manipur

Answer and Explanation

Answer: B

The Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) was partially removed from 3 of 9 districts of Arunachal Pradesh.

Question 3:Astrologer Dr ___________ has been honoured with ‘Doctor of Letters (Degree) in Astrology’ by National American University, USA.
A. Johini Sastri
B. Rohini Sastri
C. Mohini Sastri
D. Sohini Sastri

Answer and Explanation

Answer: D

Astrologer Dr Sohini Sastri has been honoured with ‘Doctor of Letters (Degree) in Astrology’ by National American University, USA.

Question 4:The Indian Oil Corporation (IOCL) has stated that Supply of ultra-clean _________ grade petrol and diesel has begun in NCR Region.
A. BS-VI
B. BS-V
C. BS-IV
D. BS-VII

Answer and Explanation

Answer: A

The Indian Oil Corporation (IOCL) has stated that Supply of ultra-clean BS-VI grade petrol and diesel has begun in NCR Region.

Question 5:On 8 December 2005, the UN General Assembly declared that ___________ of each year shall be observed as the International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action.
A. 7 April
B. 6 April
C. 5 April
D. 4 April

Answer and Explanation

Answer: D

On 8 December 2005, the UN General Assembly declared that 4 April of each year shall be observed as the International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action.

Question 6:__________ has elected Lori Lightfoot, an African-American woman as its mayor for the first time.
A. Texas
B. Ohio
C. Chicago
D. Saint Jose

Answer and Explanation

Answer: C

Chicago has elected Lori Lightfoot, an African-American woman as its mayor for the first time.

Question 7:Who is the President of Nepal?
A. Pushpa Kamal Dahal
B. Bidhya Devi Bhandari
C. Khadga Prasad Oli
D. Sandeep Lamichhane

Answer and Explanation

Answer: B

Capital: Kathmandu || Currency: Nepalese rupee || Prime minister: Khadga Prasad Oli || President: Bidhya Devi Bhandari

Question 8:__________ has taken charge as Managing Director of LIC of India.
A. VipinAnand
B. KushalAnand
C. Vishal Anand
D. Jay Anand

Answer and Explanation

Answer: A

VipinAnand has taken charge as Managing Director of LIC of India.

Question 9:__________ in consultation with Indian Government has set the limits for Ways and Means Advances (WMA) for the first half of FY 2019-20 at Rs 75000 crore.
A. RBI
B. NABARD
C. Finance Ministry
D. NitiAayog

Answer and Explanation

Answer: A

RBI in consultation with Indian Government has set the limits for Ways and Means Advances (WMA) for the first half of FY 2019-20 at Rs 75000 crore.

Question 10:Referee __________ has become the first referee to show 100 red cards in the Premier League.
A. Anthony Taylor
B. Mike Dean
C. Martin Atkinson
D. Mark Clattenburg

Answer and Explanation

Answer: B

Referee Mike Dean has become the first referee to show 100 red cards in the Premier League.

Daily Current Affairs: 5 April

General Knowledge Tests for April-2019
Happy Learning!
April-1April-2April-3April-4April-5
April-6April-7April-8April-9April-10
April-11April-12April-13April-14April-15
April-16April-17April-18April-19April-20
April-21April-22April-23April-24April-25
April-26April-27April-28April-29April-30

Daily Current Affairs 5 April 2019 Current Affairs Quiz 5 April 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]