Content Ad 002

Current Affairs Quiz 7th April 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7th April 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 7th April 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 7th April 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7th April 2023

 

Question 1:

What is the purpose of the Production Linked Incentive (PLI) Scheme for Drones and Drone Components in India?

A) To promote space exploration

B) To support agricultural development

C) To boost the indigenous drone industry

D) To encourage tourism

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The PLI Scheme for Drones and Drone Components in India was initiated to promote the indigenous drone industry.

 

Question 2:

Who has been appointed as the President of the National Rifle Association of India (NRAI)?

A) Kalikesh Singh Deo

Content Ad 03

B) Raninder Singh

C) Atsushi Ogata

D) Ngozi Okonjo-Iweala

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The correct answer is A. Kalikesh Singh Deo has been appointed as the President of the National Rifle Association of India (NRAI).

 

 

Question 3:

Who was re-elected as the UEFA President for a four-year term from 2023 to 2027?

A) Michel Platini

B) Aleksander Ceferin

C) Atsushi Ogata

D) Ngozi Okonjo-Iweala

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. Aleksander Ceferin was re-elected as the UEFA President for a four-year term from 2023 to 2027.

 

Question 4:

Who is the new Managing Director of Suzuki Motorcycle India Pvt Ltd?

A) Satoshi Uchida

B) Kenichi Umeda

C) Niranjan Gupta

D) Tsutsumu Otani

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. Kenichi Umeda is the new Managing Director of Suzuki Motorcycle India Pvt Ltd.

 

Question 5:

What is the projected global merchandise trade volume growth for 2023, according to the World Trade Organisation (WTO)?

A) 2.7%

B) 1%

C) 1.7%

D) 3.5%

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The projected global merchandise trade volume growth for 2023, according to the WTO, is 1.7%.

 

Question 6:

Which organization’s founding anniversary is celebrated on April 7 as World Health Day?

A) UNICEF

B) WHO

C) Red Cross

D) UNESCO

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. World Health Day is celebrated on April 7, marking the founding anniversary of the World Health Organization (WHO).

 

Question 7:

What is the main objective of the Indian Space Policy 2023?

A) To focus on space tourism

B) To channelize ISRO’s research and development efforts

C) To restrict private sector participation in the space sector

D) To promote international space collaboration

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The main objective of the Indian Space Policy 2023 is to channelize ISRO’s research and development efforts and promote the participation of the private sector in the space sector.

 

Question 8:

Which recent appointment involves Tsutsumu Otani taking over as President, CEO & Managing Director?

A) CEO of Starbucks

B) CEO of Hero MotoCorp

C) MD of Suzuki Motorcycle India

D) CEO of Suzlon board

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Tsutsumu Otani has been appointed as the President, CEO & Managing Director of Honda Motorcycle & Scooter India.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img