Current Affairs Quiz 10 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 10 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 10 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 10 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 10 August 2019

Question 1:___________ is the first state in India to implement biofuel policy.
A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Karnataka
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: A

Rajasthan is the first state in India to implement biofuel policy.

Question 2:Bhupen Hazarika was an Indian playback singer, lyricist, musician, singer, poet and film-maker from ___________, widely known as Sudhakantha.
A. Tripura
B. Assam
C. West Bengal
D. Nagaland

Answer and Explanation

Answer: B

Bhupen Hazarika was an Indian playback singer, lyricist, musician, singer, poet and film-maker from Assam, widely known as Sudhakantha.

Question 3:The Phase I of FAME Scheme was started in ___________ and was completed on March 31st, 2019.
A. 2015
B. 2016
C. 2014
D. 2017

Answer and Explanation

Answer: A

The Phase I of FAME Scheme was started in 2015 and was completed on March 31st, 2019.

Question 4:HRD Minister Ramesh Pokhriyal ____________ will launch ‘Samagra Shiksha-Jal Suraksha’ to create awareness about Water Conservation in all school of India.
A. Akshank
B. Shashank
C. Nishank
D. Mahanta

Answer and Explanation

Answer: C

HRD Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ will launch ‘Samagra Shiksha-Jal Suraksha’ to create awareness about Water Conservation in all school of India.

Question 5:The International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed on ____________ each year to frontup and protect the rights of the world’s indigenous population.
A. 10 August
B. 9 August
C. 11 August
D. 12 August

Answer and Explanation

Answer: B

The International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed on 9 August each year to front up and protect the rights of the world’s indigenous population.

Question 6:India and ___________ will set up a Joint Technical committee for optimum use of Ganges water.
A. Bhutan
B. Nepal
C. Bangladesh
D. China

Answer and Explanation

Answer: C

India and Bangladesh will set up a Joint Technical committee for optimum use of Ganges water.

Question 7:World Biofuel Day is observed every year on __________ of August to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels.
A. 9th
B. 11th
C. 10th
D. 8th

Answer and Explanation

Answer: C

World Biofuel Day is observed every year on 10th of August to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels.

Question 8:Where is the headquarter of United Nations High Commissioner for Refugees?
A. Geneva
B. Vienna
C. Zurich
D. Bern

Answer and Explanation

Answer: A

The Office of the United Nations High Commissioner for Refugees is a United Nations programme with the mandate to protect refugees, forcibly displaced communities and stateless people, and assist in their voluntary repatriation, local integration or resettlement to a third country.

Question 9:___________ will launch 4th Edition of Women Transforming India Awards in collaboration with United Nations to recognize women entrepreneurs across India.
A. NITI Aayog
B. Planning Commission
C. Woman and Child Development Ministry
D. FICCI

Answer and Explanation

Answer: A

NITI Aayog will launch 4th Edition of Women Transforming India Awards in collaboration with United Nations to recognize women entrepreneurs across India.

Question 10:The ___________ edition of the National Entrepreneurship Awards is instituted by Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.
A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th

Answer and Explanation

Answer: D

The 4th edition of the National Entrepreneurship Awards is instituted by Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.

Daily Current Affairs: 10 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 10 August 2019 Current Affairs Quiz 10 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest