Current Affairs Quiz 13 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 13 August 2019

Question 1:Government of India will launch ____________ which is a farm equipment rental app to aid farmers in accessing cutting- edge technology at affordable prices.
A. Uber For Tractors
B. Ola For Tractors
C. Meru For Tractors
D. Rapido For Tractors

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India will launch ‘Uber For Tractors’ which is a farm equipment rental app to aid farmers in accessing cutting- edge technology at affordable prices.

Question 2:Chandrima Shaha will become the first woman president of Indian National Science Academy headquartered in ___________, from January 1, 2020.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Pune
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: B

Chandrima Shaha will become the first woman president of Indian National Science Academy headquartered in New Delhi, from January 1, 2020.

Question 3:Indian Army has launched a _______________ post revocation of Article 370 in Jammu to ensure basic necessities and essential services are available.
A. Mission Reach Out
B. Mission Rehabilitation
C. Mission Report
D. Mission Repair

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Army has launched a ‘Mission Reach Out’ post revocation of Article 370 in Jammu to ensure basic necessities and essential services are available.

Question 4:_____________ has been conferred with an honorary degree, Doctor of Letters by La Trobe University of Melbourne, Australia.
A. Akshay Kumar
B. Shah Rukh Khan
C. Salman Khan
D. Aamir Khan

Answer and Explanation

Answer: B

Shah Rukh Khan has been conferred with an honorary degree, Doctor of Letters by La Trobe University of Melbourne, Australia.

Question 5:Kajin Sara lake in Nepal is likely to set a new record of being the world’s highest lake replacing Tilicho Lake of __________.
A. Nepal
B. Bhutan
C. China
D. India

Answer and Explanation

Answer: A

Kajin Sara lake in Nepal is likely to set a new record of being the world’s highest lake replacing Tilicho Lake of Nepal.

Question 6:What is the Capital of Guatemala?
A. Quetzal
B. Guatemalan
C. Guatemala city
D. Salvador

Answer and Explanation

Answer: C

Capital- Guatemala city || Currency- Guatemalan quetzal.

Question 7:Reliance Jio and ___________ have announced a 10-year long-term strategic partnership for digital transformation of Indian economy and society.
A. Oracle
B. Google
C. Microsoft
D. Amazon

Answer and Explanation

Answer: C

Reliance Jio and Microsoft Corporation have announced a 10-year long-term strategic partnership for digital transformation of Indian economy and society.

Question 8:Who is the CEO of Yes Bank?
A. Ravneet Gill
B. Rana Kapoor
C. Ashok Kapur
D. Alok Sahay

Answer and Explanation

Answer: A

Yes Bank Limited is India’s fourth largest private sector bank, founded by Rana Kapoor and Ashok Kapur in 2004.

Question 9:CBDT has increased the monetary threshold limit for IT department for filing appeals to __________ from Rs 20 lakh.
A. Rs 30 lakh
B. Rs 40 lakh
C. Rs 50 lakh
D. Rs 60 lakh

Answer and Explanation

Answer: C

CBDT has increased the monetary threshold limit for IT department for filing appeals to Rs 50 lakh from Rs 20 lakh.

Question 10:OYO Hotels has partnered with ___________ to launch complimentary insurance cover up to Rs.10 lakh for guests.
A. ICICI Lombard General Insurance
B. ACKO General Insurance
C. HDFC ERGO General Insurance
D. IFFCO Tokio General Insurance

Answer and Explanation

Answer: B

OYO Hotels has partnered with ACKO General Insurance to launch complimentary insurance cover up to Rs.10 lakh for guests.

Daily Current Affairs: 13 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 13 August 2019 Current Affairs Quiz 13 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest