Current Affairs Quiz 14 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 14 August 2019

Question 1:___________ Government has launched ‘Mukhyamantri Madad Yojna’ for providing assistance to tribal families on childbirth and death of a family member.
A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Madhya Pradesh Government has launched ‘Mukhyamantri Madad Yojna’ for providing assistance to tribal families on childbirth and death of a family member.

Question 2:Minister of State for housing and urban affairs ____________ has launched 5th edition of Swachh Survekshan 2020.
A. R. K. Singh
B. Mansukh L. Mandaviya
C. Harsimrat Kaur Badal
D. Hardeep Singh Puri

Answer and Explanation

Answer: D

Minister of State for housing and urban affairs Hardeep Singh Puri has launched 5th edition of Swachh Survekshan 2020.

Question 3:Book _____________ is written by author-screenwriter Satyarth Nayak.
A. Sridevi: Girl Woman Superstar
B. Sridevi: Girl Super Woman
C. Sridevi: The Secret Superstar
D. Sridevi: The Superstar

Answer and Explanation

Answer: A

Book ‘Sridevi: Girl Woman Superstar’ is written by author-screenwriter Satyarth Nayak.

Question 4: World Organ Donation Day was observed on ___________.
A. August 11
B. August 12
C. August 15
D. August 13

Answer and Explanation

Answer: D

World Organ Donation Day was observed on August 13. The sole motto of celebrating this day is to inspire people to step up and donate organs to the ones who require them.

Question 5:_____________ has conferred Indian Chef Priyam Chatterjee with ‘Chevalier de l’Ordre du MriteAgricoleto’ (Order of Agricultural Merit) in New Delhi.
A. France
B. Spain
C. Portugal
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: A

France has conferred Indian Chef Priyam Chatterjee with ‘Chevalier de l’Ordre du Mrite Agricoleto’ (Order of Agricultural Merit) in New Delhi.

Question 6:Justice Madan Lokur from India has been appointed as the new Supreme Court judge of _________.
A. Tahiti
B. Bora Bora
C. Fiji
D. Samoa

Answer and Explanation

Answer: C

Justice Madan Lokur from India has been appointed as the new Supreme Court judge of Fiji.

Question 7:International Left Handers Day is an international day observed annually on to celebrate the uniqueness and differences of the left handers.
A. August 13
B. August 14
C. August 15
D. August 16

Answer and Explanation

Answer: A

International Left Handers Day is an international day observed annually on August 13 to celebrate the uniqueness and differences of the left handers.

Question 8:________ has stated that Housing Finance Companies will be treated as one of the categories of NBFCs for regulatory purposes and it will come under its supervision.
A. SEBI
B. NHB
C. NABARD
D. RBI

Answer and Explanation

Answer: D

RBI has stated that Housing Finance Companies will be treated as one of the categories of NBFCs for regulatory purposes and it will come under its supervision.

Question 9:Indian Motorsport Rider _____________ from Bengaluru has become first Indian to win FIM Bajas World cup 2019.
A. Aishwarya Pissay
B. Aishwarya Roy
C. Aishwarya Shah
D. Aishwarya Messy

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Motorsport Rider Aishwarya Pissay from Bengaluru has become first Indian to win FIM Bajas World cup 2019.

Question 10:Ajith Haridas and Vijay Lancy of India won Men’s doubles 40-plus title by defeating Esben Kaempegaard and Morten Rasmussen of Denmark at BWF World Senior Badminton Championship 2019 in Katowice, __________.
A. Norway
B. Poland
C. Sweden
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: B

Ajith Haridas and Vijay Lancy of India won Men’s doubles 40-plus title by defeating Esben Kaempegaard and Morten Rasmussen of Denmark at BWF World Senior Badminton Championship 2019 in Katowice, Poland.

Daily Current Affairs: 14 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 14 August 2019 Current Affairs Quiz 14 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest