Current Affairs Quiz 16 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 16 August 2019

Question 1:Chairman of ISRO K Sivan was conferred with __________ Government’s Dr. APJ Abdul Kalam award.
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

Chairman of ISRO K Sivan was conferred with Tamil Nadu Government’s Dr. APJ Abdul Kalam award.

Question 2:Indian Navy will host Naval Exercise MILAN in March _____________ in Vizag.
A. 2024
B. 2020
C. 2021
D. 2023

Answer and Explanation

Answer: B

Indian Navy will host Naval Exercise MILAN in March 2020 in Vizag.

Question 3:The current chairman of Chiefs of Staff Committee is the Air chief marshal ______________.
A. Bipin Rawat
B. Birender Singh Dhanoa
C. Sunil Lanba
D. Arup Raha

Answer and Explanation

Answer: B

The current chairman of Chiefs of Staff Committee is the Air chief marshal Birender Singh Dhanoa.

Question 4:The _______ edition of World Education Summit-2019 was held in New Delhi.
A. 15th
B. 14th
C. 16th
D. 17th

Answer and Explanation

Answer: B

The 14th edition of World Education Summit-2019 was held in New Delhi.

Question 5:The 5th Meeting of BRICS Minister of Environment was held in __________, Brazil.
A. Brasilia
B. Salvador
C. Sao Paulo
D. Rio de Janeiro

Answer and Explanation

Answer: C

The 5th Meeting of BRICS Minister of Environment was held in Sao Paulo, Brazil.

Question 6:According to ___________, Aadhaar enabled Payment System has crossed milestone of 200 million transactions in July 2019.
A. RBI
B. Finance Ministry
C. NPCI
D. SEBI

Answer and Explanation

Answer: C

According to NPCI, Aadhaar enabled Payment System has crossed milestone of 200 million transactions in July 2019.

Question 7:Jyske Bank of ____________ has launched the world’s first negative interest home loan rate where the interest charge is minus 0.5% a year.
A. Sweden
B. Norway
C. Denmark
D. Poland

Answer and Explanation

Answer: C

Jyske Bank of Denmark has launched the world’s first negative interest home loan rate where the interest charge is minus 0.5% a year.

Question 8:________________ has announced new guidelines with ICC’s Gender Recognition Policy to include transgender players to play cricket.
A. Cricket Australia
B. South Africa Cricket Association
C. England and Wales Cricket Board
D. Cricket New Zealand

Answer and Explanation

Answer: A

Cricket Australia has announced new guidelines with ICC’s Gender Recognition Policy to include transgender players to play cricket.

Question 9:Cricket Association of _____________ has been granted full membership in BCCI by the Committee of Administrators.
A. Himachal Pradesh
B. Rajasthan
C. Haryana
D. Uttarakhand

Answer and Explanation

Answer: D

Cricket Association of Uttarakhand has been granted full membership in BCCI by the Committee of Administrators.

Question 10:Who is the Runner-up of UEFA Super Cup 2019?
A. Manchester United
B. Chelsea
C. Liverpool
D. Manchester City

Answer and Explanation

Answer: B

The 2019 UEFA Super Cup was the 44th edition of the UEFA Super Cup, an annual football match organised by UEFA and contested by the reigning champions of the two main European club competitions, the UEFA Champions League and the UEFA Europa League.

Daily Current Affairs: 16 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 16 August 2019 Current Affairs Quiz 16 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest