Current Affairs Quiz 19 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 19 August 2019

Question 1:HRD Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has inaugurated International Conference on Teacher Education in ___________.
A. Hyderabad
B. Pune
C. New Delhi
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: C

HRD Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has inaugurated International Conference on Teacher Education in New Delhi.

Question 2:Who is the Governor of Tamil Nadu?
A. C. Vidyasagar Rao
B. Edappadi K. Palaniswami
C. Jagdish Mukhi
D. Banwarilal Purohit

Answer and Explanation

Answer: D

Chief minister: Edappadi K. Palaniswami || Governor: Banwarilal Purohit

Question 3:__________ was the first state to officially declare Blue Mormon as its state butterfly in 2015.
A. Maharashtra
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

Maharashtra was the first state to officially declare Blue Mormon as its state butterfly in 2015.

Question 4:__________ Wetland Authority has drafted an integrated management plan Chilika and Ansupa Lakes.
A. Odisha
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

Odisha Wetland Authority has drafted an integrated management plan Chilika and Ansupa Lakes.

Question 5:World Humanitarian Day is observed every year on _________.
A. 19 August
B. 18 August
C. 17 August
D. 16 August

Answer and Explanation

Answer: A

World Humanitarian Day is observed every year on 19 August.

Question 6:__________ has promoted its Chief Financial Officer, Madhur Deora, as President.
A. PayU
B. Freecharge
C. Paytm
D. Mobikwik

Answer and Explanation

Answer: C

Paytm has promoted its Chief Financial Officer, Madhur Deora, as President.

Question 7:India’s first Central Institute of Chemical Engineering and Technology will be set up in _________.
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: B

India’s first Central Institute of Chemical Engineering and Technology will be set up in Gujarat.

Question 8:Sprinters Hima Das and Mohammad Anas have won a gold medal in 300m races at the Athleticky Mitink Reiter event in _____________.
A. Hungary
B. Czech Republic
C. Slovakia
D. Poland

Answer and Explanation

Answer: B

Sprinters Hima Das and Mohammad Anas have won a gold medal in 300m races at the Athleticky Mitink Reiter event in Czech Republic.

Question 9:Australian Cricketer ____________ has become first Concussion Substitute player in the history of International cricket.
A. Marnus Labuschagne
B. Matt Renshaw
C. Travis Head
D. Michael Neser

Answer and Explanation

Answer: A

Australian Cricketer Marnus Labuschagne has become first Concussion Substitute player in the history of International cricket.

Question 10:August 19 is observed as ___________.
A. World Camera Day
B. World Photography Day
C. World Portrait Day
D. World Selfie Day

Answer and Explanation

Answer: B

August 19 is observed as World Photography Day.

Daily Current Affairs: 19 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 19 August 2019 Current Affairs Quiz 19 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest