Current Affairs Quiz 2 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 2 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 2 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 2 August 2019

Question 1:Wing Commander ________________ has become first IAF Pilot to perform a wingsuit skydive jump.
A. Tarun Chaudhri
B. Tarun Maheshwari
C. Tarun Mehta
D. Tarun Shah

Answer and Explanation

Answer: A

Wing Commander Tarun Chaudhri has become first IAF Pilot to perform a wingsuit skydive jump.

Question 2:Cabinet has approved increasing the number of Supreme Court Judges from 30 to ___________, excluding Chief Justice of India.
A. 34
B. 33
C. 35
D. 36

Answer and Explanation

Answer: B

Cabinet has approved increasing the number of Supreme Court Judges from 30 to 33, excluding Chief Justice of India.

Question 3:Government has launched ‘One Nation-One Ration Card scheme’ on a pilot basis in four states Telangana, Andhra Pradesh, _____________ and Gujarat.
A. Rajasthan
B. Maharashtra
C. Kerala
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Government has launched ‘One Nation-One Ration Card scheme’ on a pilot basis in four states Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat.

Question 4:Cabinet has approved the setting up of ISRO Technical Liaison Unit at ______________.
A. Moscow
B. Tokyo
C. Landon
D. Berlin

Answer and Explanation

Answer: A

Cabinet has approved the setting up of ISRO Technical Liaison Unit at Moscow.

Question 5:____________ Journalist Ravish Kumar has been awarded Ramon Magsaysay Award for the year 2019.
A. New 24
B. Indian Today
C. ABP
D. NDTV

Answer and Explanation

Answer: D

NDTV Journalist Ravish Kumar has been awarded Ramon Magsaysay Award for the year 2019.

Question 6:Which City has topped QS Best Student Cities Ranking?
A. Tokyo
B. Paris
C. New York
D. Landon

Answer and Explanation

Answer: D

QS Best Student Cities Ranking is compiled by Global Education Consultancy ‘QS Quacquarelli Symonds’. || Bengaluru at 81st, followed by Mumbai at 85th, Delhi at 113th and Chennai at 115th.

Question 7:Where is the Headquarter of Indian Post Payment Bank?
A. Pune
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: C

IMD:-Key people: : Anant Narayan Nanda as Secretary, Department of Post || Suresh Sethi as MD and CEO || Headquarters: New Delhi, India

Question 8:____________ has launched ‘iMudra’ Digital Account which comes with a digital wallet and a prepaid card.
A. IRCTC
B. Ministry of Railway
C. CRIS
D. NTES

Answer and Explanation

Answer: A

IRCTC has launched ‘iMudra’ Digital Account which comes with a digital wallet and a prepaid card.

Question 9:Mrutyunjay Mohapatra has been appointed as the Director General of ______________.
A. Employees’ State Insurance Corporation
B. National Weather Service
C. Employees’ Provident Fund Organisation
D. India Meteorological Department

Answer and Explanation

Answer: D

Mrutyunjay Mohapatra has been appointed as the Director General of India Meteorological Department.

Question 10:Ranjan Gogoi is the first person from _____________ to become Chief Justice of India.
A. South India
B. Northeast India
C. West Central India
D. North West India

Answer and Explanation

Answer: B

Ranjan Gogoi is the first person from Northeast India to become Chief Justice of India.

Daily Current Affairs: 2 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 2 August 2019 Current Affairs Quiz 2 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest