Current Affairs Quiz 21 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 21 August 2019

Question 1:Chattisgarh Chief Minister __________ announced the formation of ‘Lemru Elephant Reserve’ in Korba, Chattisgarh.
A. Raman Singh
B. AjitJogi
C. TS Singh Deo
D. Bhupesh Baghel

Answer and Explanation

Answer: D

Chattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel announced the formation of ‘Lemru Elephant Reserve’ in Korba, Chattisgarh.

Question 2:___________ Government has launched a universal health insurance scheme ‘SarbatSehatBima Yojana’ benefiting around 46 lakh families.
A. Haryana
B. Punjab
C. Delhi
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: B

Punjab Government has launched a universal health insurance scheme ‘SarbatSehatBima Yojana’ benefiting around 46 lakh families.

Question 3:Who is the President of Pakistan?
A. Arif Alam
B. Arif Alvi
C. Arif Khan
D. Arif Hussain

Answer and Explanation

Answer: B

Pakistan Capital: Islamabad || PM: Imran Khan || President: Arif Alvi.

Question 4:Who is the Prime Minister of Sri Lanka?
A. Ranil Wickremesinghe
B. Maithripala Sirisena
C. Mahinda Rajapaksa
D. Velupillai Prabhakaran

Answer and Explanation

Answer: A

Sri Lanka: Prime Minister: Ranil Wickremesinghe || President: Maithripala Sirisena.

Question 5:Indonesian President Joko Widodo has formally proposed to parliament a plan to move the country’s capital from Jakarta to ___________.
A. Sulawesi
B. Borneo
C. Sumatra
D. Bali

Answer and Explanation

Answer: B

Indonesian President Joko Widodo has formally proposed to parliament a plan to move the country’s capital from Jakarta to Borneo.

Question 6:World Mosquito Day is observed annually on ___________.
A. 21 August
B. 22 August
C. 20 August
D. 23 August

Answer and Explanation

Answer: C

World Mosquito Day is observed annually on 20 August. It is is a commemoration of British doctor Sir Ronald Ross’s discovery in 1897 that female mosquitoes transmit malaria between humans.

Question 7:_____________ announced a partnership with IISc to conduct advanced applied research in autonomous systems, robotics and 5G.
A. Cognizant
B. Infosys
C. Wipro
D. Tech Mahindra

Answer and Explanation

Answer: C

Wipro announced a partnership with IISc to conduct advanced applied research in autonomous systems, robotics and 5G.

Question 8:Prime Minister Modi has launched RuPay Card in ____________ by making a purchase at Simtokha Dzong.
A. Indonesia
B. Hong Kong
C. Myanmar
D. Bhutan

Answer and Explanation

Answer: D

Prime Minister Modi has launched RuPay Card in Bhutan by making a purchase at Simtokha Dzong.

Question 9:Ashley Cole is an ____________ retired footballer who played as a left back, most recently for Championship club Derby County.
A. English
B. French
C. German
D. Italian

Answer and Explanation

Answer: A

Ashley Cole is an English retired footballer who played as a left back, most recently for Championship club Derby County.

Question 10:_____________’s former Chief Minister and BJP leader Babulal Gaur has passed away.
A. Gujarat
B. Madhya Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: B

Madhya Pradesh’s former Chief Minister and BJP leader Babulal Gaur has passed away.

Daily Current Affairs: 21 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 21 August 2019 Current Affairs Quiz 21 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest