Current Affairs Quiz 24 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 24 August 2019

Question 1:Which state has topped State Rooftop Solar Attractiveness Index–SARAL?
A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Gujarat
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

State Rooftop Solar Attractiveness Index–SARAL is released by the Ministry of New and Renewable Energy.

Question 2:Which state has topped Composite Water Management Index?
A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Gujarat
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: C

The composite water management index (CWMI) 2.0 was released by NITI Aayog on Friday in the presence of Jal Shakti minister Gajendra Singh Shekhawat and the Aayog vice chairman Rajiv Kumar.

Question 3:Manmohan Singh took oath as a Rajya Sabha member from ___________ Seat.
A. Rajasthan
B. Punjab
C. Haryana
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Manmohan Singh took oath as a Rajya Sabha member from Rajasthan Seat.

Question 4:Prof. Meeta Narain of _____________ was conferred with Medal of Pushkin Award.
A. Indira Gandhi University
B. Ambedkar University
C. Jawaharlal Nehru University
D. Jadhavpur University

Answer and Explanation

Answer: C

Prof. Meeta Narain of Jawaharlal Nehru University was conferred with Medal of Pushkin Award.

Question 5:The first-ever World Youth Conference for Kindness is organised by _____________ at Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development in New Delhi.
A. WEF
B. UNESCO
C. ICAN
D. UNICEF

Answer and Explanation

Answer: B

The first-ever World Youth Conference for Kindness is organised by UNESCO at Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development in New Delhi.

Question 6:The Statue of Unity in Gujarat and Soho House in _____________ were featured in Time’s list of world’s Greatest Places 2019.
A. Kolkata
B. Pune
C. Mumbai
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: C

The Statue of Unity in Gujarat and Soho House in Mumbai were featured in Time’s list of world’s Greatest Places 2019.

Question 7:Who is the CEO of HDFC Bank?
A. Ajay Mehta
B. Ranveet Gill
C. Aditya Puri
D. Palwinder Bhatia

Answer and Explanation

Answer: C

CEO: Aditya Puri || Headquarters: Mumbai || Founded: August 1994

Question 8:Indian Army and ____________ have signed an MoU to provide quality housing to army personnel.
A. Tata Realty & Housing
B. Indiabulls Housing Finance
C. Aditya Birla Housing Finance
D. LIC Housing Finance

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Army and Tata Realty & Housing have signed an MoU to provide quality housing to army personnel.

Question 9: Mahindra Finance will acquire 58.2% stake in Ideal Finance of ___________ for Rs80 crore.
A. Sri Lanka
B. Nepal
C. Bhutan
D. Maldives

Answer and Explanation

Answer: A

Mahindra Finance will acquire 58.2% stake in Ideal Finance of Sri Lanka for Rs80 crore.

Question 10:Advisory Committee for Fit India Movement formed under the chairmanship of sports minister ____________.
A. Prakash Javdekar
B. Kiren Rijiju
C. Jitendra Singh
D. Rajyavardhan Singh Rathore

Answer and Explanation

Answer: B

Advisory Committee for Fit India Movement formed under the chairmanship of sports minister Kiren Rijiju.

Daily Current Affairs: 24 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 24 August 2019 Current Affairs Quiz 24 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest