Current Affairs Quiz 26 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 26 August 2019

Question 1:________________ Government has rolled out Mukhya Mantri Parivar Samridhi Yojana to provide social security to families.
A. Haryana
B. Punjab
C. Rajasthan
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: A

Haryana Government has rolled out Mukhya Mantri Parivar Samridhi Yojana to provide social security to families.

Question 2:_____________ and World Wide Fund for Nature India have partnered with the Forest Directorate, West Bengal to preserve Sundarbans.
A. History India
B. Discovery India
C. National Geographic India
D. Investigation Discovery India

Answer and Explanation

Answer: B

Discovery India and World Wide Fund for Nature India have partnered with the Forest Directorate, West Bengal to preserve Sundarbans.

Question 3:Environment, Forest and Climate Change Minister ___________ has inaugurated the National Centre for Avian Ecotoxicology.
A. Ram Vilas Paswan
B. Harsh Vardhan
C. Prakash Javadekar
D. Arjun Munda

Answer and Explanation

Answer: C

Environment, Forest and Climate Change Minister Prakash Javadekar has inaugurated the National Centre for Avian Ecotoxicology.

Question 4:The 46th G7 summit will be held in 2020 in the _____________ while it holds the presidency of the G7.
A. USA
B. UK
C. Germany
D. Canada

Answer and Explanation

Answer: A

The 46th G7 summit will be held in 2020 in the United States while it holds the presidency of the G7.

Question 5:What is the Capital of Iran?
A. Tehran
B. Baghdad
C. Tabriz
D. Mashhad

Answer and Explanation

Answer: A

President: Hassan Rouhani || Capital: Tehran || Currency: Iranian rial || Supreme leader: Ali Khamenei

Question 6:Where is the headquarter of Alibaba Foundation?
A. Guangzhou
B. Chengdu
C. Hangzhou
D. Shanghai

Answer and Explanation

Answer: C

Founded: 4 April 1999, Hangzhou, China || CEO: Daniel Zhang || Founders: Jack Ma

Question 7:Women’s Equality Day is celebrated in the United States on _________ to commemorate the 1920 adoption of the Nineteenth Amendment to the United States Constitution.
A. August 24
B. August 25
C. August 26
D. August 27

Answer and Explanation

Answer: C

Women’s Equality Day is celebrated in the United States on August 26 to commemorate the 1920 adoption of the Nineteenth Amendment to the United States Constitution, which prohibits the states and the federal government from denying the right to vote to citizens of the United States on the basis of gender.

Question 8:_________________ has partnered with Akshaya Patra Foundation to support the mid-day meal programme for government school children.
A. Bharti AXA Life Insurance
B. SBI Life Insurance
C. Tata AIA Life Insurance
D. ICICI Prudential Life Insurance

Answer and Explanation

Answer: A

Bharti AXA Life Insurance has partnered with Akshaya Patra Foundation to support the mid-day meal programme for government school children.

Question 9:SEBI was founded 12 April _________.
A. 1992
B. 1991
C. 1993
D. 1990

Answer and Explanation

Answer: A

Founded: 12 April 1992 || Jurisdiction: India || Headquarters: Mumbai || Type: Statutory corporation || Chairperson: Ajay Tyagi

Question 10:The Reserve Bank of India will allow customers to make recurring payments of less than ___________ without the two factor authentication process by giving an e-mandate from September 1.
A. Rs. 1000
B. Rs. 2000
C Rs. 3000.
D. Rs. 4000

Answer and Explanation

Answer: B

The Reserve Bank of India will allow customers to make recurring payments of less than Rs. 2000 without the two factor authentication process by giving an e-mandate from September 1.

Daily Current Affairs: 26 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 26 August 2019 Current Affairs Quiz 26 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest