Current Affairs Quiz 29 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 29 August 2019

Question 1:Minister for Textiles _____________ launched Project SURE at Lakmé Fashion Festive 2019 held in Mumbai.
A. Smriti ZubinIrani
B. Harsimrat Kaur
C. Menaka Gandhi
D. Hema Malini

Answer and Explanation

Answer: A

Minister for Textiles Smriti ZubinIrani launched Project SURE at Lakmé Fashion Festive 2019 held in Mumbai.

Question 2:National Aids Control Organization has signed an MoU with ___________________ for prevention and control of HIV related diseases.
A. Ministry of Health and Family Welfare
B. Ministry of Social Justice and Empowerment
C. Ministry of Women and Child Development
D. Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

Answer and Explanation

Answer: B

National Aids Control Organization has signed an MoU with Social Justice and Empowerment Ministry for prevention and control of HIV related diseases.

Question 3:Education Department of _______________ has launched an exclusive 24-hour Education Television channel for school students.
A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Kerala
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: A

Education Department of Tamil Nadu has launched an exclusive 24-hour Education Television channel for school students.

Question 4:_______________ and China will conduct joint bilateral aerial exercise Shaheen VIII (Eagle VIII) in Holton. China.
A. Magnolia
B. Afghanistan
C. Pakistan
D. Myanmar

Answer and Explanation

Answer: C

Pakistan and China will conduct joint bilateral aerial exercise Shaheen VIII (Eagle VIII) in Holton. China.

Question 5:The 4th edition of Internet of Things India Congress 2019 was held in _________________.
A. Pune
B. Bangalore
C. Hyderabad
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: B

The 4th edition of Internet of Things India Congress 2019 was held in Bangalore.

Question 6:Central Board of RBI has approved the transfer of Rs 1,76,051 crore to Government of India which is in line with the recommendations of _________________.
A. C. Rangarajan Committee
B. Bimal Jalan Committee
C. Y. Venugopal Reddy Committee
D. I. G. Patel Committee

Answer and Explanation

Answer: B

Central Board of RBI has approved the transfer of Rs 1,76,051 crore to Government of India which is in line with the recommendations of ‘Bimal Jalan Committee’.

Question 7:_____________ has issued Guidelines on Interest Subvention Scheme for Kisan Credit Card to Fisheries and Animal Husbandry Farmers during 2018-19 And 2019-20.
A. Micro Finance Institute of India
B. NABARD
C. Finance Ministry
D. RBI

Answer and Explanation

Answer: D

RBI has issued Guidelines on Interest Subvention Scheme for Kisan Credit Card to Fisheries and Animal Husbandry Farmers during 2018-19 And 2019-20.

Question 8:Who is the CEO of Dream 11?
A. Harsh Jain
B. Porush Jain
C. Bhavit Sheth
D. Vatsal Shah

Answer and Explanation

Answer: A

Dream 11: Founded: 2008 || Headquarters: Mumbai || CEO & Co-founder: Harsh Jain.

Question 9:___________________ in the city of Bhubaneswar selected as the first venue for the 2020 FIFA U-17 Women’s World Cup.
A. Kalinga Stadium
B. Barabati Stadium
C. Biju Patnaik Stadium
D. JRD Tata Sports Complex

Answer and Explanation

Answer: A

Kalinga Stadium in the city of Bhubaneswar selected as the first venue for the 2020 FIFA U-17 Women’s World Cup.

Question 10:PM Modi was awarded with Order of the Distinguished Rule of Izzuddin which is the highest honour of the ___________ awarded to foreign dignitaries.
A. Oman
B. Maldives
C. Saudi Arabia
D. Qatar

Answer and Explanation

Answer: B

PM Modi was awarded with Order of the Distinguished Rule of Izzuddin which is the highest honour of the Maldives awarded to foreign dignitaries.

Daily Current Affairs: 29 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 29 August 2019 Current Affairs Quiz 29 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest