Current Affairs Quiz 3 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 3 August 2019

Question 1:DD News was awarded with ‘Champions of Empathy Award’ by Lok Sabha Speaker Om Birla for spreading awareness about ____________.
A. TB
B. Cancer
C. Hepatitis
D. AIDS

Answer and Explanation

Answer: C

DD News was awarded with ‘Champions of Empathy Award’ by Lok Sabha Speaker Om Birla for spreading awareness about hepatitis.

Question 2:______________ has been given the additional charge of Narcotics Control Bureau.
A. M Nageshwar Rao
B. Rakesh Asthana
C. Alok Verma
D. Anil Sinha

Answer and Explanation

Answer: B

Rakesh Asthana has been given the additional charge of Narcotics Control Bureau.

Question 3:Aadipirappu commonly known as the Aadi monsoon festival and also written as Aadiperukku is a ____________ festival celebrated on the 18th day of the ________ month of Adi.
A. Malayalam
B. Kannada
C. Tamil
D. Telugu

Answer and Explanation

Answer: C

Aadipirappu commonly known as the Aadi monsoon festival and also written as Aadiperukku is a Tamil festival celebrated on the 18th day of the Tamil month of Adi.

Question 4:The three member Mediation Panel for Ayodhya Land Dispute Case comprises former apex court judge Kalifulla,________________ and senior advocate Sriram Panchu.
A. Maharishi Mahesh Yogi
B. Jaggi Vasudev
C. Gaur Gopal Das
D. Sri Sri Ravi Shankar

Answer and Explanation

Answer: D

The three member Mediation Panel for Ayodhya Land Dispute Case comprises former apex court judge Kalifulla, spiritual guru Sri Sri Ravi Shankar and senior advocate Sriram Panchu.

Question 5:Foreign Ministers from South East Asia attended the 52nd ASEAN summit in ____________.
A. Phuket
B. Pattaya City
C. Chiang Mai
D. Bangkok

Answer and Explanation

Answer: D

Foreign Ministers from South East Asia attended the 52nd ASEAN summit in Bangkok.

Question 6:Russia has declared the _______________ Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty as ‘formally dead’ after USA announced its formal withdrawal from the pact.
A. 1995
B. 1979
C. 1987
D. 1981

Answer and Explanation

Answer: C

Russia has declared the 1987 Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty as ‘formally dead’ after USA announced its formal withdrawal from the pact.

Question 7:India-born doctor Bhasha Mukherjee was crowned _______________.
A. Miss Ireland 2019
B. Miss Scotland 2019
C. Miss United Kingdom 2019
D. Miss England 2019

Answer and Explanation

Answer: D

India-born doctor Bhasha Mukherjee was crowned Miss England 2019.

Question 8:According to ___________, India has been pushed to the 7th place in Global GDP Rankings in 2018 from the 6th place in 2017.
A. IMF
B. WB
C. WEF
D. UNDP

Answer and Explanation

Answer: B According to World Bank, India has been pushed to the 7th place in Global GDP Rankings in 2018 from the 6th place in 2017.

Question 9:_____________ has suspended Footballer Lionel Messi from international matches for three months.
A. SAFF
B. CONCAF
C. FIFA
D. CONMEBOL

Answer and Explanation

Answer: D

CONMEBOL has suspended Footballer Lionel Messi from international matches for three months.

Question 10:National Housing Bank will provide additional Liquidity Infusion Facility of ______________ to Housing Finance Companies.
A. Rs 13000 crore
B. Rs 12000 crore
C. Rs 10000 crore
D. Rs 11000 crore

Answer and Explanation

Answer: C

National Housing Bank will provide additional Liquidity Infusion Facility of Rs 10000 crore to Housing Finance Companies.

Daily Current Affairs: 3 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 3 August 2019 Current Affairs Quiz 3 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest