Current Affairs Quiz 30 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30 August 2019

Question 1:Former Manchester United player ____________ will be honoured with the 2019 UEFA President’s Award.
A. Eric Cantona
B. Roy Keane
C. Ryan Giggs
D. George Best

Answer and Explanation

Answer: A

Former Manchester United player Eric Cantona will be honoured with the 2019 UEFA President’s Award.

Question 2:Who is the Winner of UEFA Women’s Player of the Year?
A. Lieke Martens
B. Steph Houghton
C. Ada Hegerberg
D. Lucy Bronze

Answer and Explanation

Answer: D

UEFA Women’s Player of the Year: Lucy Bronze (Olympique Lyonnais)

Question 3:Where is the Headquarter of SIDBI?
A. Lucknow
B. Jaipur
C. Mumbai
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Lucknow || Founded: 2 April 1990 || Agency executive: Mohammad Mustafa as the Chairman and Managing Director.

Question 4:_____________ has partnered with Denmark-based firm DESMI to start ‘DESMI Centre of Excellence’ on Waste-to-Wealth at _________.
A. IIT-Mumbai
B. IIT-Indore
C. IIT-Madras
D. IIT-Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

IIT-Delhi has partnered with Denmark-based firm DESMI to start ‘DESMI Centre of Excellence’ on Waste-to-Wealth at IIT-Delhi.

Question 5:Amazon will invest in _____________ unicorn ‘Go-Jek’ Company, A leading on-demand multi-service platform and digital payment technology group.
A. Indonesian
B. Malaysian
C. Japanese
D. Chinese

Answer and Explanation

Answer: A

Amazon will invest in Indonesian unicorn ‘Go-Jek’ Company, A leading on-demand multi-service platform and digital payment technology group.

Question 6:The International Day of the Victims of Enforced Disappearances, on ____________ of each year.
A. August 31
B. August 29
C. August 30
D. August 28

Answer and Explanation

Answer: C

The International Day of the Victims of Enforced Disappearances, on August 30 of each year, is a day created to draw attention to the fate of individuals imprisoned at places and under poor conditions unknown to their relatives and/or legal representatives.

Question 7:What is the Capital of Nauru?
A. Ngerulmud
B. Nauru City
C. Yaren
D. Port Vila

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Yaren || Population: 13,649 || Currency: Australian dollar || Continent: Oceania

Question 8:Lieutenant Governor of Delhi ____________- launched a ‘QR Code Scheme’ on the Himmat Plus app in Delhi.
A. Anil Baijal
B. Najeeb Jung
C. Kapil Mishra
D. Manish Sisodia

Answer and Explanation

Answer: A

Lieutenant Governor of Delhi Anil Baijal launched a ‘QR Code Scheme’ on the Himmat Plus app in Delhi.

Question 9:IAFs Wing Commander ____________ has become India’s first female flight commander of a flying unit.
A. Bhawana Kanth
B. Shubhangi Swaroop
C. Avani Chaturvedi
D. Shalija Dhami

Answer and Explanation

Answer: D

IAFs Wing Commander Shalija Dhami has become India’s first female flight commander of a flying unit.

Question 10:Minister for Chemicals and Fertilizers ____________ has launched ‘JanaushadhiSugam’ Mobile App.
A. Anant Geete
B. DV Sadananda Gowda
C. Ananth Kumar
D. Narendra Singh Tomar

Answer and Explanation

Answer: B

Minister for Chemicals and Fertilizers DV Sadananda Gowda has launched ‘JanaushadhiSugam’ Mobile App.

Daily Current Affairs: 30 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 30 August 2019 Current Affairs Quiz 30 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest