Content Ad 002

Current Affairs Quiz 5 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 5 August 2019

Question 1:__________ became first state to adopt an Automated Multi-modal Biometric Identification System.
A. Andhra Pradesh
B. Rajasthan
C. Karnataka
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: D

Maharashtra became first state to adopt an Automated Multi-modal Biometric Identification System.

Question 2:Who is the Governor of Jammu and Kashmir?
A. Kaptan Singh Solanki
B. Satya Pal Malik
C. Lalji Tandon
D. Narinder Nath Vohra

Answer and Explanation

Answer: B

Satya Pal Malik is the current Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir and Lieutenant Governor of Ladakh, appointed by President Ram Nath Kovind on 21 August 2018.

Question 3:The 3rd edition of India’s Largest Education Brainstorming Event ‘ScooNews Global Educators Fest’ will be held in _____________.
A. Udaipur
B. Jaipur
C. Jodhpur
D. Kota

Answer and Explanation

Answer: A

The 3rd edition of India’s Largest Education Brainstorming Event ‘ScooNews Global Educators Fest’ will be held in Udaipur.

Question 4:India and UK has launched ‘Innovating for Clean Air’ Initiative in _____________.
A. Bengaluru
B. Delhi
C. Mumbai
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

India and UK has launched ‘Innovating for Clean Air’ Initiative in Bengaluru.

Question 5:External Affairs Minister of India ________________ has attended 10th Mekong-Ganga Cooperation in Bangkok, Thailand.
A. S Jainkar
B. S Ravishankar
C. S Shankar
D. S Jaishankar

Answer and Explanation

Answer: D

External Affairs Minister S Jaishankar has attended 10th Mekong-Ganga Cooperation in Bangkok, Thailand.

Question 6:What is the currency of Sri Lanka?
A. Sri Lankan Peso
B. Sri Lankan Baht
C. Sri Lankan Rupee
D. Sri Lankan Kyat

Answer and Explanation

Answer: C

Sri Lanka: Capitals: Colombo, Sri Jayawardenepura Kotte || Currency: Sri Lankan rupee

Question 7:The 50th edition of International Film Festival of India will be held in ____________ in November.
A. Delhi
B. Mumbai
C. Goa
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: C

The 50th edition of International Film Festival of India will be held in Goa in November.

Question 8:ISRO has laid the foundation stone for Space Situational Awareness Control Centre in ______________.
A. Kochi
B. Bengaluru
C. Sriharikota
D. Chandipur, Odisha

Answer and Explanation

Answer: B

ISRO has laid the foundation stone for Space Situational Awareness Control Centre in Bengaluru.

Question 9:Noel Quinn has been appointed as the interim CEO of _______________ replacing John Flint.
A. HSBC
B. NatWest
C. Santander Group
D. BNP Paribas

Answer and Explanation

Answer: A

Noel Quinn has been appointed as the interim CEO of HSBC replacing John Flint.

Question 10:_____________ Government has launched awareness campaign ‘Save Green, Stay Clean’.
A. Bihar
B. West Bengal
C. Odisha
D. Jharkhand

Answer and Explanation

Answer: B

West Bengal Government has launched awareness campaign ‘Save Green, Stay Clean’. Aim:- To preserve the greenery and keeping the environment clean.

Daily Current Affairs: 5 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 5 August 2019 Current Affairs Quiz 5 August 2019 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img