Current Affairs Quiz 6 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 6 August 2019

Question 1:Ministry of Earth Sciences and Ministry of Agriculture have launched ______________ Mobile Application.
A. Megh Doot
B. Megh Raja
C. Megh Maharaj
D. Megh Malhar

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Earth Sciences and Ministry of Agriculture have launched ‘Meghdoot’ Mobile Application.

Question 2:India has successfully test-fired Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QR-SAM) from a mobile launcher of launch complex III at ____________ in Odisha.
A. Gopalpur
B. Chandipur
C. Balasore
D. Cuttack

Answer and Explanation

Answer: B

India has successfully test-fired Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QR-SAM) from a mobile launcher of launch complex III at Chandipur in Odisha.

Question 3:Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has launched ‘VhaliDikriYojna’ for the welfare of girl child from ___________.
A. Rajkot
B. Surat
C. Vadodara
D. Ahmedabad

Answer and Explanation

Answer: A

Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has launched ‘VhaliDikriYojna’ for the welfare of girl child from Rajkot.

Question 4:World Breastfeeding Week is an annual celebration which is being held every year from 1 to 7 __________ in more than 120 countries.
A. July
B. September
C. August
D. October

Answer and Explanation

Answer: C

World Breastfeeding Week is an annual celebration which is being held every year from 1 to 7 August in more than 120 countries.

Question 5:Where is the Headquarter of AIIB?
A. Beijing
B. Hong Kong
C. Shanghai
D. Seoul

Answer and Explanation

Answer: A

AIIB: Headquarters: Beijing, China || Membership: 93 Members || Region served: Asia and Oceania || Jin Liqun is currently the President of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Question 6:RBI has allowed __________ to offer regular banking services in India.
A. Bank of England
B. Bank of America
C. Bank of Japan
D. Bank of China

Answer and Explanation

Answer: D

RBI has allowed ‘Bank of China’ to offer regular banking services in India.

Question 7:Mobile library service was launched by __________ Public Library with an aim to reach out to readers, especially those in slums, resettlement colonies and rural areas.
A. Jaipur
B. Lucknow
C. Delhi
D. Bhopal

Answer and Explanation

Answer: C

Mobile library service was launched by Delhi Public Library with an aim to reach out to readers, especially those in slums, resettlement colonies and rural areas.

Question 8:CRISIL has lowered India’s GDP Growth to ________ from 7.1%.
A. 6.9%
B. 7.0%
C. 6.8%
D. 6.7%

Answer and Explanation

Answer: A

CRISIL has lowered India’s GDP Growth to 6.9% from 7.1%.

Question 9:National Academy of Art ‘Lalit Kala Akademi’ has celebrated its __________ Foundation Day in New Delhi.
A. 65th
B. 70th
C. 60th
D. 55th

Answer and Explanation

Answer: A

National Academy of Art ‘Lalit Kala Akademi’ has celebrated its 65th Foundation Day in New Delhi.

Question 10:What is the Capital of Poland?
A. Wroclaw
B. Warsaw
C. Gdansk
D. Krakow

Answer and Explanation

Answer: B

President: Andrzej Duda || Capital: Warsaw || Currency: Polish złoty

Daily Current Affairs: 6 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 6 August 2019 Current Affairs Quiz 6 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest