Current Affairs Quiz 7 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 August 2019

Question 1:The ___________ National Handloom Day is observed on 7th August 2019.
A. 5th
B. 6th
C. 7th
D. 8th

Answer and Explanation

Answer: A

The 5th National Handloom Day is observed on 7th August 2019.

Question 2:Rajasthan has become 2nd state after ____________ which passed a law to curb lynching cases.
A. Kerala
B. Manipur
C. Bihar
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: B

Rajasthan has become 2nd state after Manipur which passed a law to curb lynching cases.

Question 3:Government of India has approved a Kosi-Mechi river interlinking project in __________.
A. Odisha
B. Madhya Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: D

Government of India has approved a Kosi-Mechi river interlinking project in Bihar.

Question 4:Who is the Governor of Arunachal Pradesh?
A. BD Mishra
B. Pema Khandu
C. NN Vohra
D. Ganeshi Lal

Answer and Explanation

Answer: A

Chief Minister of Arunachal Pradesh: Pema Khandu || Governor Of Arunachal Pradesh: BD Mishra.

Question 5:Australian Super and Ontario Teachers’ Pension Plan will invest ____________ each in National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) Master Fund.
A. $2 billion
B. $1 billion
C. $3 billion
D. $4 billion

Answer and Explanation

Answer: B

Australian Super and Ontario Teachers’ Pension Plan will invest $1 billion each in National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) Master Fund.

Question 6:Transiting Exoplanet Survey Satellite of _____________ has uncovered ‘first nearby super-Earth’ named GJ-357-D.
A. UK Space Agency
B. Roscosmos
C. SpaceX
D. NASA

Answer and Explanation

Answer: D

Transiting Exoplanet Survey Satellite of NASA has uncovered ‘first nearby super-Earth’ named GJ-357-D.

Question 7:India is among 17 countries at _____________ position facing ‘Extremely High’ water stress.
A. 15th
B. 14th
C. 13th
D. 12th

Answer and Explanation

Answer: C

India is among 17 countries at 13th position facing ‘Extremely High’ water stress.

Question 8:Edelweiss Tokio Life Insurance has tied up with ____________ to offer mobile-based group insurance solutions for ____________ Users.
A. MobiKwik
B. Freecharge
C. PayTm
D. PayU

Answer and Explanation

Answer: A

Edelweiss Tokio Life Insurance has tied up with MobiKwik to offer mobile-based group insurance solutions for MobiKwik Users.

Question 9:RBI has cut Repo Rate for 4th Time and is lowered by _________ to a 9 year low of 5.4%.
A. 25 bps
B. 30 bps
C. 40 bps
D. 35 bps

Answer and Explanation

Answer: D

RBI has cut Repo Rate for 4th Time and is lowered by 35 bps to a 9 year low of 5.4%.

Question 10:___________ will acquire an 87.6% stake in Shopsense Retail Technologies Pvt. Ltd, which runs fashion portal Fynd.
A. Myntra
B. Reliance
C. Flipkart
D. Amazon

Answer and Explanation

Answer: B

Reliance will acquire an 87.6% stake in Shopsense Retail Technologies Pvt. Ltd, which runs fashion portal Fynd.

Daily Current Affairs: 7 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 7 August 2019 Current Affairs Quiz 7 August 2019 Current Affairs Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest