Current Affairs Quiz 12 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 12 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 12 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 12 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 12 December 2019

Question 1:ISRO will launch its earth observation satellite, RISAT-2BR1 on PSLV-C48 from Satish Dhawan Space Centre, ___________.
A. Sriharikota
B. Abdul Kalam Island
C. Kochi Space Center
D. Master Control Facility

Answer and Explanation

Answer: A

ISRO will launch its earth observation satellite, RISAT-2BR1 on PSLV-C48 from Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota.

Question 2:Editor-in-chief of Republic TV _______________ has been appointed as the new president of the Governing Board of News Broadcasters Federation.
A. Ravish Kumar
B. Arnab Goswami
C. Rajdeep Sardesai
D. Sudhir Chaudhary

Answer and Explanation

Answer: B

Editor-in-chief of Republic TV Arnab Goswami has been appointed as the new president of the Governing Board of News Broadcasters Federation.

Question 3:__________ Engineer George Laurer who invented the barcode, has passed away.
A. American
B. British
C. German
D. Spanish

Answer and Explanation

Answer: A

George Joseph Laurer was an American engineer for IBM at Research Triangle Park in North Carolina. He published 20 bulletins, held 25 patents and developed the Universal Product Code in the early 1970s. He devised the coding and pattern used for the UPC, based on Joe Woodland’s more general idea for barcodes.

Question 4:The 8th edition of the Embassy’s Annual Film Festival ‘Ambassador’s Choice: Screening of Films’ was inaugurated at Indian Embassy, Riyadh, ____________.
A. UAE
B. Saudi Arabia
C. Iran
D. Qatar

Answer and Explanation

Answer: B

The 8th edition of the Embassy’s Annual Film Festival ‘Ambassador’s Choice: Screening of Films’ was inaugurated at Indian Embassy, Riyadh, Saudi Arabia.

Question 5:Universal Health Coverage Day is celebrated annually on ____________ and is promoted by the World Health Organization.
A. December 12
B. December 13
C. December 14
D. December 15

Answer and Explanation

Answer: A

Universal Health Coverage Day is celebrated annually on December 12 and is promoted by the World Health Organization.

Question 6:Which of the following is the parent organization of CRISIL
A. Fitch Ratings
B. CARE Ratings
C. Standard & Poor’s
D. Moody’s

Answer and Explanation

Answer: C

CEO: Ashu Suyash || Headquarters: Mumbai || Parent organization: Standard & Poor’s International || CRISIL is a global analytical company providing ratings, research, and risk and policy advisory services. CRISIL’s majority shareholder is Standard & Poor’s, a division of McGraw Hill Financial and provider of financial market intelligence.

Question 7:Which of the following country has topped Human Development Index 2019?
A. Switzerland
B. Sweden
C. Norway
D. Iceland

Answer and Explanation

Answer: C

India has been ranked 129th among 189 countries in the Human Development Index 2019. The HDI value of India increased from 0.431 to 0.647

Question 8:____________ of India has won the FIDE Open category of the London Chess Classic.
A. R. Praggnanandhaa
B. Viswanathan Anand
C. Sergey Karjakin
D. Alireza Firouzja

Answer and Explanation

Answer: A

R. Praggnanandhaa of India has won the FIDE Open category of the London Chess Classic

Question 9: Actor _____________ has been selected as the brand ambassador of National Anti-Doping Agency NADA.
A. Suniel Shetty
B. Salman Khan
C. Akshay Kumar
D. Paresh Rawal

Answer and Explanation

Answer: A

Actor Suniel Shetty has been selected as the brand ambassador of National Anti-Doping Agency NADA.

Question 10:India has topped the Medal Tally with a total of ____________ in the 13th edition 2019 South Asian Games.
A. 310 Medals
B. 312 Medals
C. 311 Medals
D. 313 Medals

Answer and Explanation

Answer: B

India has topped the Medal Tally with a total of 312 Medals in the 13th edition 2019 South Asian Games (174 Golds || 93 Silver || 45 Bronze).

Daily Current Affairs: 12 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 12 December 2019 Current Affairs Quiz 12 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest