Current Affairs Quiz 14 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 14 December 2019

Question 1:________________ has started a ‘National award’ for outstanding service in the field of Prevention of Alcoholism and Drug abuse.
A. Department of Social Justice and Empowerment
B. Department of Home Affairs
C. Department of Consumer Affairs
D. Department of Health

Answer and Explanation

Answer: A

Department of Social Justice and Empowerment has started a ‘National award’ for outstanding service in the field of Prevention of Alcoholism and Drug abuse.

Question 2:_______________ has been conferred with Lifetime Achievement Award by the Consumer Electronics and Appliances Manufacturers Association.
A. Gulu Mulchandan
B. Gulu Mirchandani
C. Gulu Maheshwari
D. Gulu Maloowari

Answer and Explanation

Answer: B

Gulu Mirchandani has been conferred with Lifetime Achievement Award by the Consumer Electronics and Appliances Manufacturers Association.

Question 3:The world’s first fully-electric commercial aircraft took its inaugural test flight in _______________.
A. Canada
B. USA
C. UK
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

The world’s first fully-electric commercial aircraft took its inaugural test flight in Vancouver, Canada.

Question 4:___________ will host 6th Indian Ocean Dialogue.
A. Delhi
B. Mumbai
C. Goa
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Delhi will host 6th Indian Ocean Dialogue and Delhi Dialogue XI.

Question 5: Global Arms Industry Rankings is released by Stockholm International Peace Research Institute. Where is headquarter of the SIPRI?
A. Sweden
B. Norway
C. Poland
D. Denmark

Answer and Explanation

Answer: A

Global Arms Industry Rankings is released by Stockholm International Peace Research Institute. || Headquarters location: Stockholm, Sweden || Founder: Government of Sweden || Founded: 6 May 1966

Question 6:International Day of Neutrality was observed on __________ by United Nations.
A. December 12
B. December 13
C. December 14
D. December 15

Answer and Explanation

Answer: A

International Day of Neutrality was observed on December 12 by United Nations.

Question 7:The Finance Minister of Nirmala Sitharaman ranked at __________ among ‘The World’s 100 Most Powerful Women’ by Forbes.
A. 32th
B. 35th
C. 34th
D. 39th

Answer and Explanation

Answer: C

The Finance Minister of Nirmala Sitharaman ranked at 34th among ‘The World’s 100 Most Powerful Women’ by Forbes.

Question 8:Asian Development Bank has trimmed its forecast for India’s economic growth in 2019-20 to __________.
A. 5.8%
B. 5.5%
C. 5.3%
D. 5.1%

Answer and Explanation

Answer: D

Asian Development Bank has trimmed its forecast for India’s economic growth in 2019-20 to 5.1%.

Question 9:___________ was presented with United Nations Global Climate Action Award under ‘climate neutral now’ category at UN Climate Change Conference (COP 25) held at Madrid in Spain.
A. Wipro
B. Infosys
C. Cognizant
D. TCS

Answer and Explanation

Answer: B

Infosys was presented with United Nations Global Climate Action Award under ‘climate neutral now’ category at UN Climate Change Conference (COP 25) held at Madrid in Spain.

Question 10:Spain’s football league LaLiga has appointed cricketer ___________ as its brand ambassador in India.
A. Hardik Pandya
B. Rohit Sharma
C. Virat Kohli
D. Shikhar Dhawan

Answer and Explanation

Answer: B

Spain’s football league LaLiga has appointed cricketer Rohit Sharma as its brand ambassador in India.

Daily Current Affairs: 14 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 14 December 2019 Current Affairs Quiz 14 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest